"Akustična anomalija" u području nestanka argentinske podmornice

Argentinska mornarica saopštila je da je zabeležila nešto što "odgovara eksploziji" u blizini područja u južnom delu Atlantskog okeana, u vreme kada je poslednji signal 15. novembra uputila iz te zone podmornica "San Huan" sa 44 člana posade.

Portparol argentinske Ratne mornarice Enrike Balbi izjavio da nema naznaka da bi eksplozija mogla da bude povezana sa bilo kakvim napadom na podmornicu, prenosi AP.

Rojters navodi da je saopšteno da se radilo o "abnormalnom, jedinstvenom, kratkom, nasilnom događaju koji nije bio nuklearnog karaktera".

Balbi je naglasio da je rodbina članova posade obaveštena o tome i da će se potraga nastaviti dok sudbina podmornice ne bude tačno utvrđena.

Ambasada SAD u Buenos Ajresu saopštila je prethodno da se ispostavilo da objekat koji je avion američke Ratne mornarice uočio u blizini područja u kojem je prošle nedelje nestala argentinska podmornica, nije podmornica "San Huan".

Navodi se da je avion "P-8A posejdon" učestvovao u velikoj operaciji potrage za podmornicom koja je poslednji signal iz južnog dela Atlantskog okeana uputila 15. novembra.

Američki avion, koji se u međuvremenu vratio u bazu u "Baija blanki", bio je među desetinama argentinskih i stranih brodova i aviona uključenih u potragu.

Portparol argentinske Ratne mornarice rekao je da se potraga sada nalazi u "kritičnoj fazi", jer postoji zabrinutost da je posadi nestalo kiseonika, ukoliko se nalaze ispod površine vode.

Balbi je dodao da Mornarica istražuje snažan zvuk, detektovan na području gde je podmornica nestala.

Zvuk je opisao kao "hidroakustičnu anomaliju", a odbio je da potvrdi da li se radi o eksploziji, prenosi Bi-Bi-Si.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво