Mjanmar i Bangladeš potpisali memorandum o povratku Rohingja

Mjanmar i Bangladeš potpisali su memorandum o razumevanju za povratak stotine hiljada Rohingja muslimana nazad u Mjanmar.

"Spremni smo da ih primimo nazad što je pre moguće nakon što nam Bangladeš pošalje papire", rekao je sekretar u ministarstvu za rad, imigraciju i stanovništvo Mjanmara Mjing Kjaing, misleći na to da se Rohingje moraju popuniti registracione papire pre povrata u Mjanmar, prenosi Rojters.

Ranije danas SAD su saopštile da su privremeno obustavile sva putovanja američkih zvaničnika u saveznu državu Mjanmara, Rakajn, nakon što je državni sekretar SAD Reks Tilerson rekao da se protiv Rohingja u Mjanmaru sprovodi etničko čišćenje.

SAD su navele da je nasilje protiv Rohingja muslimana u Mjanmaru etničko čišćenje, zapretivši sankcijama protiv vojnih zvaničnika uključenih u akcije protiv Rohingja, zbog čega se 620.000 izbeglica nalazi na granici sa Bangladešom.

Tilerson je okrivio bezbednosne snage i građane koji su zakon uzeli u svoje ruke za, kako kaže, "nepodnošljivu patnju" Rohingja.

"Nakon pažljive i temeljne analize dostupnih činjenica, jasno je da se u saveznoj državi Rakajn odvija etničko čišćenje protiv Rohingja", poručio je Tilerson u saopštenju, prenosi AP.

Iako ne postoji pravna obaveza da SAD reaguju, Tilerson je rekao da svi počinioci zločina moraju da odgovaraju, dodajući da SAD žele potpunu istragu i sankcije protiv odgovornih, ne protiv čitave države Mjanmar.

I Ujedinjene nacije smatraju da su Rohingje žrtve etničkog čišćenja.

Strahote počinjene nad ženama i devojkama Rohingja muslimana su orkestrirali i sproveli pripadnici mjanmarske vojske, a mogli bi da se tumače kao ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid, rekla je izaslanica Ujedinjenih nacija za seksualno nasilje u ratu, Pramila Paten.

Patenova, koja se sastala sa mnogim žrtvama seksualnog nasilja u kampovima Rohingja na granici sa Bangladešom, rekla je da u potpunosti podržava procenu šefa Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Zeid Rada el Huseina, da su Rohingje žrtve etničkog čišćenja, prenosi AP.

Patenova je na današnjoj konferenciji za štampu rekla da da je seksualno nasilje doprinelo egzodusu 620.000 Rohingja iz Mjanmara.

Vlada Mjanmara demantuje da je vojska te države počinila ikakve zločine.

Rohingje su, inače, izbeglice kojima je Mjanmar 1982. godine ukinuo građanska prava i ne priznaje ni termin Rohingje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи