Rusija se pridružuje potrazi za argentinskom podmornicom

Argentina je prihvatila pomoć Rusije u potrazi za podmornicom "San Huan", koja je sa 44 člana posade nestala prošle srede. Predsednik Argentine, Mauricio Makri, rekao je da ga je telefonom pozvao ruski predsednik Vladimir Putin i ponudio usluge pretražnog plovila, koje je učestvovalo u sličnim akcijama, prenosi "Bi-Bi-Si".

Više od 12 zemalja, uključujući i SAD učestvuje u potrazi za podmornicom, koja je nestala prošle srede, nakon što su prijavili probleme sa elektronikom.

Porptarol argentinske Mornarice, Enrike Balbi, rekao je da se potraga sada nalazi u "kritičnoj fazi", jer postoji zabrinutost da je posadi nestalo kiseonika, ukoliko se nalaze ispod površine vode.

On je potom rekao da Mornarica istražuje snažan zvuk, detektovan na području gde je podmornica nestala.

Zvuk je opisao kao "hidro-akustičnu anomaliju", a odbio je da potvrdi da li se radi o eksploziji, prenosi Bi-Bi-Si.

SAD su poslale dva vozila, koja uz pomoć sonara skeniraju morsko tlo.

Podmornica je nestala tokom rutinske misije, a posada je prijavila probleme sa elektronikom na plovilu. Mirnodopski uslovi nalažu podmornicama da dva puta dnevno ostvare kontakt sa bazom. Nakon što podmornica prošle srede nije uputila propisan poziv, Mornarica je pokrenula potragu za vozilom.

Posada ima zaliha hrane i kiseonika za 90 dana na moru, međutim, ukoliko se nalazi ispod površine vode, kiseonika ima za sedam dana, pre nego što podmornica mora ponovo da isplovi.

"San Huan" je podmornica izgrađena u Nemačkoj 1983. godine. Dugačka je 66 metara, sa posadom od 44 članova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара