Si-En-En: Napisana Mugabeova ostavka, on i žena dobijaju imunitet

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe pristao je na uslove pod kojima će podneti ostavku i već je sastavljen nacrt pisma o njoj, izjavio je za "Si-En-En" neimenovani zimbabveanski zvaničnik direktno upoznat sa pregovorima.

Zimbabveanski zvaničnik rekao je američkoj televiziji Si-En-En da su generali koji pregovaraju sa Mugabeom pristali na mnoge od njegovih zahteva, uključujući dodeljivanje imuniteta njemu i supruzi Grejs, kao i pravo da zadrže privatnu imovinu.

Prema tom izvoru, cilj Mugabeovog televizijskog obraćanja u nedelju, za koji Si-En-En navodi da je izgledalo da se predsednik protivi pozivu da odstupi sa vlasti, bio je da Mugabe javno objavi da je prošlonedeljna vojna akcija, tokom koje su pritvorili njega i saradnike, bila u skladu s ustavom.

"Kako bi formalno došlo do ostavke, neophodno je prvo poslati pismo predsedavajućem parlamenta", dodao je taj izvor.

AP je objavio da su Zimbabveanci bili razočarani, jer njihov dugogodišnji predsednik Robert Mugabe nije podneo očekivanu ostavku u televizijskom obraćanju, a generalni sekretar udruženja ratnih veterana Zimbabvea Viktor Matemadanda zapretio je da će vojska Mugabea "suočiti s narodom".

"Mugabe se poigrava s narodom Zimbabvea. Složio se da se povuče, a onda se sa nama poigrava u poslednjem trenutku", rekao je Matemadanda za AP, ističući da se oseća izneverenim jer Mugabe nije podneo ostavku.

Matemadanda je rekao i da će ratni veterni ponovo okupiti narod na protestima i najavio da će "ovoga puta vojska suočiti Mugabea s narodom".

Lider zimbabveanskih ratnih veterana Kris Mucvangva istakao je da planira da se procedura opoziva Mugabea odvije po planu, nakon što on nije podneo ostavku u obraćanju naciji.

Mucvangva je Rojtersu, odmah po završetku Mugabeovog govora, rekao da će ljudi izaći na ulice Hararea u sredu.

Samo nekoliko sati pre njegovog obraćanja na televiziji, Centralni komitet vladajuće partije rekao je Mugabeu da podnese ostavku na funkciju predsednika do sutra u podne ili mu već sutradan sledi opoziv.

Time je vladajuća partija pokušala da obezbedi mirno okončanje njegovog mandata posle de fakto puča, ocenjuje Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи