Merkel nije uspela da formira koalicionu vladu

Pregovori između četiri nemačke stranke koje pokušavaju da formiraju vladajuću koaliciju su propali, nakon što ih je napustila Slobodna demokratska partija (FDP), navodeći nepomirljive razlike. Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila sastanak sa predsednikom Frank Valterom Štajnmajerom kako bi ga obavestila da nije uspela da formira koalicionu vladu.

"Danas (u nedelju) u pregovorima nije bilo napretka, već su postojale prepreke koje su dovele u pitanje ciljane kompromise", rekao je lider FDP Kristijan Lindner, prenosi Rojters.

Odluka te stranke znači da će nemačka kancelarka Angela Merkel morati ili da formira manjinsku vladi ili da organizuje nove izbore, navodi agencija.

Ranije u nedelju objavljeno je da su pregovori tri nemačka potencijalna koaliciona partnera zašli duboko u "produžetke", a da je jedina realna nada mandatarke Angele Merkel da će osigurati četvrti kancelarski mandat, nakon lošeg izbornog rezultata u septembru, tročlana koalicija konzervativaca, liberala i Zelenih.

Nakon neuspelih pregovora, Merkelova je izjavila je da će se sastati sa predsednikom Nemačke Frank Valterom Štajnmajerom kako bi ga obavestila da nije uspela da formira koalicionu vladu.

Kako prenosi Rojters, odluka da se sastane sa Štajnmajerom, koji ima ovlašćenje da sazove nove izbore, ukazuje na to da Merkelova neće tražiti da oformi manjinsku vladu sa Zelenima nakon što se stranka FDP neočekivano povukla iz koalicionih pregovora.

"Ovo je dan dubokog razmišljanja o tome kako nastaviti dalje u Nemačkoj. Kao kancelarka, ja ću učiniti sve da se postaram da se ovom državom dobro upravlja u teškim nedeljama koje su pred nama", rekla je Merkelova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво