Mugabe nije ni pomenuo ostavku, Zimbabve u šoku

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe nije podneo ostavku u večerašnjem obraćanju na državnoj televiziji, a koju su mnogi u zemlji očekivali, što znači da će protiv njega uskoro biti pokrenuta najavljena procedura opoziva.

Robert Mugabe je u obraćanju najavio da će predsedavati kongresu vladajuće partije ZANU-PF sledećeg meseca, iako ga je ta stranka smenila sa funkcije svog lidera nekoliko sati uoči govora, prenosi Rojters.

Mugabe je rekao da je svestan kritika koje mu upućuju partije, vojska i javnost, ali nije komentarisao mogućnost da podnese ostavku.

Na početku obraćanja, Mugabe se rukovao sa vojnim liderima koji su ga stavili u kućni pritvor pre samo nekoliko dana.

Mugabe je rekao da je svestan "čitavog niza razloga za zabrinutost" uključujući ekonomiju koja prolazi kroz težak period, prenosi AP.

Takođe je rekao da treba "naučiti praštati i rešavati poteškoće u prijateljskom duhu", i ne dozvoliti da prevlada ogorčenost.

"Stubovi države ostali su funkcionalni usred krize", rekao je 93-godišnji Mugabe, završivši obraćanje rečima: "Hvala vam i laku noć", ne pominjući ostavku.

Zimbabveanci su razočarani jer njihov dugogodišnji predsednik nije podneo očekivanu ostavku.

Generalni sekretar udruženja ratnih veterana Zimbabvea Viktor Matemadanda zapretio je da će vojska Mugabea "suočiti s narodom".

"Mugabe se poigrava s narodom Zimbabvea. Složio se da se povuče, a onda se sa nama poigrava u poslednjem trenutku", rekao je Matemadanda za AP, ističući da se oseća izneverenim jer Mugabe nije podneo ostavku.

Zimbabveanci, koji su se večeras okupili u prestonici da proslave Mugabeovu očekivanu ostavku, kažu da bi bili srećni, "uprkos svemu što je učino", da je otišao s vlasti dostojanstveno.

Neki među njima, s druge strane, kažu da je Mugabe "diktator i uvek će to biti".

Samo nekoliko sati pre njegovog obraćanja na televiziji, Centralni komitet vladajuće partije rekao je Mugabeu da podnese ostavku na funkciju predsednika do sutra u podne, ili mu već sutradan sledi opoziv.

Time je vladajuća partija pokušala da obezbedi mirno okončanje njegovog mandata posle de fakto puča, ocenjuje Rojters.

Zimbabveanski državni list Herald navodi da je Mugabe pre govora imao sastanak iza zatvorenih vrata s vojnim generalima.

Zvaničnik blizak pregovorima o Mugabeovom povlačenju rekao je uoči njegovog obraćanja na televiziji da se on sprema da podnese ostavku posle 37 godina na vlasti.

Mugabe je bio u sve većoj izolaciji otkako je vojska preuzela vlast, dok su desetine hiljada građana juče protestovale u Harereu tražeći njegovo povlačenje.

Sa političkih funkcija smenjena je i prva dama Grejs Mugabe, čija je ambicija da nasledi predsedničku fotelju usijala tenzije u zemlji.

Ona je optužena da je, sa saradnicima, pljačkala resurse zemlje, koja se, iako bogata rudama, bori sa ekonomskom haosom i nezaposlenošću od 90 odsto.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво