Usvojene preporuke za organizaciju Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga

Šefovi diplomatija Rusije, Irana i Turske, Sergej Lavrov, Džavad Zarif i Mevlut Čavušoglu dogovorili su se o preporukama za organizaciju Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Preporuke za sva ključna pitanja organizacije Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga su dogovorene. O ovim preporukama biće obavešteni predsednici Rusije, Irana i Turske pred njihov sastanak u Sočiju 22. novembra", saopštilo je ministarstvo, prenosi Tas.

Ministar spoljnih poslova Turske Čavušoglu rekao je da Rusija i Iran razumeju zabrinutost te države zbog Sirijske Demokratske unionističke partije i grupa snaga Nacionalne odbrane koje Turska vidi kao ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK) koja je u toj zemlji zabranjena.

"Prirodno, zabrinuti smo zbog Demokratske unionističke partije i snaga Nacionalne odbrane. Rekli smo to našim partnerima i ne samo sada (u Antaliji) nego i na pregovorima u Ženevi. Sve strane, uključujući Rusiju i Iran, razumeju našu zabrinutost po tom pitanju", rekao je Čavušoglu nakon razgovora sa ruskim i iranskim kolegama, Lavrovim i Zarifom.

Kako je agencija prethodno izvestila, Lavrov je nakon sastanka u Antaliji izjavio da su se ministri spoljnih poslova Rusije, Irana i Turske dogovorili o svim ključnim problemima na sastanku.

"Okupili smo se da razgovaramo o određenim problemima u organizaciji samita, koji se održava 22. novembra u Sočiju. Rad je bio veoma koristan, postigli smo dogovor o svim ključnim problemima", istakao je Lavrov.

Šefovi generalštabova oružanih snaga Rusije, Turske i Irana takođe su se sastali kako bi razgovarali o zonama deeskalacije u Siriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво