"Odbio bih Trampa ako bi naredio nezakoniti nuklearni scenario"

Vrhovni komandant američkih nuklearnih snaga Džon Hajten izjavio je da ne bi poslušao predsednika SAD Donalda Trampa ako naredi "nezakonitu" upotrebu nuklearnog oružja.

Hajten, komandant američke strateške komande (Stratkom) rekao je na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu da je mnogo razmišljao o tome šta bi uradio ako bi dobio takvo naređenje.

"Neki ljudi misle da smo glupi. Mi nismo glupi. Mislimo puno o takvim stvarima. Kad imate ovakvu odgovornost, kako da ne mislite o tome?", odgovorio je Hajten na pitanje o takvom scenariju.

Si-Bi-Es njuz navodi da je Hajten, koji je odgovoran za američki nuklearni arsenal, objasnio proces koji bi usledio posle takve komande.

"Kao komandant Stratkoma ja savetujem predsednika, on će mi reći šta da radim. A ako je to nezakonito, šta će se desiti? Reći ću: 'Gospodine predsedniče, to je nezakonito'. I šta će on uraditi? Upitaće, 'šta bi bilo legalno?' I izaći ćemo sa opcijama, sa kombinovanim kapacitetima kao odgovor na svaku situaciju i to tako funkcioniše. Nije tako komplikovano", objasnio je Hajten.

Dodao je da je razmatranje scenarija za reagovanja u slučaju nezakonitog naređenja standardna praksa.

"Ako izvršite nezakonito naređenje, idete u zatvor. Mogli biste ostatak života da provedete u zatvoru", rekao je Hajten.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtev da komentariše Hajtenovu izjavu, navodi Rojters.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 19. nov 2017, 02:08)
anonymous [neregistrovani]

Ne verujem

Uspavljije protivnike...pricama o zakonu

(subota, 18. nov 2017, 23:00)
anonymous [neregistrovani]

Predsjednik SAD?

A ja mislio da predsjednik SAD-a to odredjuje i odradjuje sa ''kofercetom'' i crvenim dugmetom? Bar su nas tako ucili Holivud i mediji.

(subota, 18. nov 2017, 22:15)
anonymous [neregistrovani]

Ma kakav vas nuklearni rat spopao sve te vase lazi i bajke ha ha ha

Ajde nek mi neko samo od vas kaze dali bi voleo da izgubi tako prelepe plaze i lep zivot koji za sad tamo vode oni koji su bogati nemislim na normalan i jadan narod,zar mislite da bi milijarderi voleli da zive narednih 20 generacija i vise pod zemljom u nekim bunkerima ??? Grdno se varate sve same pretnje i lazi pucanje iz prazne puske ma ko to bio sve same price i natezanje neke teme koja nikada nece biti primenjena jel i sami znaju da je to totalni kraj za citavo covecanstvo .Neratuje se danas kao nekada davno sa motkama danas svako ima svoj adekvatan odgovor na silu se odgovara sa silom drzave se udruzuju pa je pretnja manja jel znaju sta moze iz toga da proistekne pa se svi drze nekog kodeksa do neke linije i tu je stop.Danas je glupo o tome pricati pa cak i razmisljati jer tacno znaju da se nemogu odbraniti od svih nuklearnih raketa kako Amerika tako i Rusija i Kina i Francuska ma sve one koje misle da mogu nekom da prete upravo prete sami svom unistenju.

(subota, 18. nov 2017, 22:00)
anonymous [neregistrovani]

Atomski mamurlluk

Ovaj misli da smo svi mi infantilni pa da nas poduči. Naravno da bi odbio. Savetovao bi ga da nađe nekakvo opravdanje da baci bombu a ne probudio se ujutru pa hajde da bombardujem Rusiju, Severnu Koreju, Kinu kako on očigledno želi da predstavi Trampa..
Koliko ovo ludilo imamo bombe pa nećemo da počnemo rat uopšte može da traje?