Junker Mejovoj: Sat vam otkucava

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio je britanskoj premijerki Terezi Mej da "sat otkucava" i da još uvek ima posla koji mora da se obavi u vezi sa Bregzitom.

"Sat otkucava. Nadam se da ćemo moći da postignemo dogovor o izlasku Velike Britanije (iz Evropske unije) na decembarskoj sednici Evropskog saveta, ali posao mora da se odradi", poručio je Junker na samitu EU o zapošljavanju i socijalnoj zaštiti u Geteborgu, Švedskoj, preneo je AP.

Premijerki Britanije Terezi Mej rečeno je da ima još dve nedelje da učini nešto konkretno, ukoliko se nada da Evropska unija započne sa pregovorima o trgovini do kraja godine.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je spreman da pređe na sledeću tačku pregovora o Bregzitu, to jest o budućem odnosu Unije sa Velikom Britanijom, dodajući da London ima rok do početka sledećeg meseca da postigne napredak o pitanju Zakona o izlasku iz EU i započne rešavanje problema granice sa Irskom, prenosi Bi-Bi-Si

Britanska premijerka rekla je da je načinjen "dobar napredak", ali da još uvek ima stvari koje moraju da se urade.

Pregovori o Bregzitu trenutno stagniraju zbog finansijske nagodbe sa Velikom Britanijom, pitanja prava građana, kao i zbog optužbe premijera Irske, Lea Varadkara, da London ne razmišlja o implikacijama Bregzita po Irsku.

Glavni pregovarač EU za Bregzit, Mišel Barnije, rekao je britanskom kolegi Dejvidu Dejvisu da London ima dve nedelje da detaljnije opiše koliko je spreman da plati EU kako bi pokrio "svoj račun", kao i da razjasni kako će se očuvati trgovina sa Republikom Irskom i Severnom Irskom, nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti jedinstveno tržište.

Nakon razgovora sa Mejovom, Tusk je rekao da "još mnogo" mora da se uradi u vezi sa britanskim "sređivanjem računa" sa EU i o načinu trgovine duž granice između Severne Irske i Republike Irske pošto Britanija napusti Uniju.

"Bićemo spremni da pređemo na drugu fazu već u decembru. Kako bi se to dogodilo, moramo da vidimo još napretka sa britanske strane. Ako do tada ne bude dovoljno napretka, neću biti u poziciji da predstavim nove smernice o tranziciji i budućem odnosu na decembarskoj sednici Evropskog saveta. Jasno sam dao do znanja premijerki Mej da taj napredak mora da se dogodi najranije početkom decembra", rekao je Tusk, prenosi britanski javni servis.

Pre nego što je napustila Samit EU u Geteborgu, Mejova je rekla da će obe strane morati da "rade zajedno" kako bi stigli do tačke u kojoj EU smatra da je postignuto dovoljno napretka da se započnu pregovori o trgovini.

Odbacila je tvrdnje da su razgovori u stagnaciji i ponovila da je njen prioritet da se što je pre moguće razgovara o "dubokom i posebnom" ekonomskom i trgovinskom partnerstvu.

"Jasno je i ja sam jasna da bi trebalo da idemo dalje zajedno", rekla je britanska premijerka.

Velika Britanija saopštila je da će ispoštovati postojeće finansijske obaveze, to jest da nijednoj članici EU neće biti gore u tekućem budžetskom periodu do 2020. godine, a tu se govori o sumi od 20 milijardi evra.

EU želi da Velika Britanija doprinese i dugoročnim obavezama, što obuhvata regionalni razvoj i isplate penzija za britanske zvaničnike i penzionisano osoblje u Uniji.

Na pitanje o tome da li će Mejova morati da spremi više novca kako bi isplatila pregovore o trgovini sa EU, premijer Švedske Stefan Leven rekao je da Velika Britanija "mora da razjasni o čemu misli po pitanju finansijskih obaveza".

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da se pozicija ostalih 27 članica EU nije promenila.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво