Erdogan povukao vojnike sa NATO vežbe, Stoltenberg se izvinio zbog incidenta

Turska je povukla svojih 40 vojnika sa vojne NATO vežbe u Norveškoj, jer su navodno Mustafa Kemal Ataturk i predsednik Redžep Tajip Erdogan bili "prikazani kao neprijatelji". Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izvinio se "zbog uvrede na vežbi".

Vest o povlačenju turskih vojnika sa vežbe saopštio je Erdogan u obraćanju članovima vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).

Erdogan tvrdi da su njegovo i Ataturkovo ime stavljena na "tabelu liste neprijatelja" tokom NATO vežbi.

Istakao je da je lično naložio neodložno povlačenje turskih vojnika čak i ako "imena budu uklonjena", preneo je AP.

Erdogan je potom rekao o NATO-u: "Ne može biti takvog pakta, takve alijanse."

Nakon nekoliko časova od objavljivanja vesti o povlačenju, stiglo je izvinjenje iz Alijanse.

"Izvinjavam se zbog uvrede", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u saopštenju navodeći da je incident rezultat "poteza pojedinca" i da ne odražava stav Alijanse, prenosi AP.

Pomenuti pojedinac za koga se kaže da je civil po ugovoru iz Norveške, a ne službenik NATO-a, udaljen je sa vežbi i u toku je istraga o incidentu, dodao je Stoltenberg.

"Na norveškim vlastima je da odluče o disciplinskom postupku. Turska je cenjeni saveznik NATO-a koja daje važan doprinos zajedničkoj bezbednosti", dodao je šef Alijanse.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво