Mugabe na univerzitetu – prvi put od srede u javnosti

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe prvi put se danas pojavio u javnosti posle smeštanja u kućni pritvor i preuzimanja vojne kontrole u zemlji u sredu, javio je "Rojters". Snage državne odbrane su prethodno saopštile da je "značajan napredak ostvaren u njihovoj operaciji istrebljenja kriminalaca oko predsednika Mugabea" i dodale da su uhapsile neke iako su drugi i dalje na slobodi.

Mugabe se pojavio na ceremoniji povodom završetka godine na državnom univerzitetu u Harareu koju je otvorio. Nosio je plavo-žutu akademsku odoru i kapu.

Nekoliko hiljada diplomaca i gostiju "Otvorenog univerziteta" ustali su kada se pojavio Mugabe.

Na podijumu, Mugabe je zajedno sa prisutnima otpevao himnu, onda je otvorio ceremoniju, a prisutni su aplaudirali.

Vojska Zimbabvea je prethodno saopštila da nastavlja pregovore sa Mugabeom o njegovoj ostavci dok traga za onima koji su bili bliski lideru i njegovoj supruzi.

Državni mediji su objavili saopštenje vojske u kom se navodi da traju pregovori sa Mugabeom koji "napreduju", prenosi AP.

Snage državne odbrane su saopštile da je "značajan napredak ostvaren u njihovoj operaciji istrebljenja kriminalaca oko predsednika Mugabea" i dodale da su uhapsile neke iako su drugi i dalje na slobodi.

U saopštenju se navodi da "trenutni kontakt" vojske Zimbabvea "sa glavnokomandujućim predsednikom Robertom Mugabeom napreduje a građani će o ishodu biti obavešteni što je pre moguće".

Mugabe traži još vremena za pregovore

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe zatražio je "još nekoliko dana, još nekoliko meseci" u pregovorima o njegovoj ostavci koje vodi sa vojskom, rekao je predsednik utacajnog saveza veterana Kris Mucavangva.

Mucavangva, saradnik nedavno smenjenog potpredsednika koji bi, kako se očekuje, trebalo da predvodi novu vladu, rekao je novinarima u Zimbabveu da će u nekom trenutku "između sada i sutra" upozoriti Mugabea da je igra završena, prenosi AP.

"Moraće da donese danas odluku o odlasku. Ako ne ode, to ćemo rešiti sutra", rekao je Mucavangva.

Mucvangva je rekao da je prvo Mugabeovo pojavljivanje u javnosti od stavljanja u kućni pritvor na univerzitetu "pretvaranje".

Mugabe, njegova supruga Grejs i dva ključna zvaničnika njene političke frakcije G40, nalaze se u pritvoru u Mugabeovoj rezidenciji "Plava kuća" u Harareu i insistiraju da 93-godišnji Mugabe odsluži do kraja predsednički mandat, javio je Rojters.

Navodi se da se, zajedno sa Mugabeom i njegovom suprugom, u pritvoru nalaze ministri Džonatan Mojo i Sejvjor Kasukuvere, koji su pobegli u "Plavu kuću" nakon što su trupe napale njihove kuće u akciji izvedenoj u noći između utorka i srede, za koju vojska Zimbabvea tvrdi da nije bila puč.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво