Mugabe prvi put u javnosti, pregovori o njegovoj budućnosti u toku

Prve fotografije predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea, koji se od intervencije vojske, nalazi u kućnom pritvoru. Vode se pregovori o budućnosti Mugabea, uz posredovanje Južne Afrike, navodi Bi-Bi-Si. Mugabe ne namerava da podnese ostavku pre izbora zakazanih za sledeću godinu, tvrdi izvor "Rojtersa".

Izaslanici Južnoafričke razvojne zajednice pokušavaju da dođu do sporazuma o budućnosti Roberta Mugabea.

Mugabe (93) se od 1980. godine nalazi na čelu Zimbabvea.

Lider opozicije Morgan Cvangiraj smatra da je neophodno da Mugabe podnese ostavku, jer je to, kako ističe, u interesu zemlje.

Državni list Zimbabvea objavio je, kako tvrdi, nove fotografije sastanka predsednika Roberta Mugabea sa komandantom vojske, generalom Konstantinom Čivengom, dok se razgovori o razrešenju političke krize i mogućem okončanju Mugabeove višedecenijske vladavine nastavljaju.

Fotografije je objavio list Herald, preneo je AP.

Istovremeno, agencija Rojters je javila, pozivajući se na neimenovane političke izvore, da Mugabe insistira da je i dalje jedini legitimni šef države i odbija da preda vlast, ali i da je pritisak na njega sve veći da prihvati ponude koje bi na miran način razrešile situaciju.

Izvor koji je razgovarao sa zvaničnicima koji se nalaze sa Mugabeom i njegovom ženom Grejs u raskošnoj "Plavoj kući" tvrdi da 93-godišnji Mugabe ne namerava da podnese ostavku pre izbora zakazanih za sledeću godinu.

"To je neka vrsta ćorsokaka. Oni insistiraju da predsednik mora da okonča svoj mandat", rekao je izvor.

Privremeno preuzimanje vlasti od strane armije ukazuje na kolaps za manje od 36 sati čitavog sistema bezbednosti i političkog pokroviteljstva koji je održavao Mugabea na vlasti 37 godina, poznatog kao "Veliki stari čovek" afričke politike, podseća Rojters.

S druge strane, Gardijan postavlja pitanje o prirodi nedavne posete generala Čivenge Pekingu, koga su primila dva najviša zvaničnika kineske armije.

Prema saopštenju kineskog Ministarstva odbrane, general Konstantin Guveja Čivenga naišao je na srdačan prijem u Pekingu. "Kina i Zimbabve su prijatelji u svim okolnostima", poručio je Čivengi Li Zuočeng, šef združenog štaba Kineske oslobodilačke armije, navodi se u saopštenju.

Čivenga je uzvratio svom domaćinu istakavši da je "Zimbabve spreman da produbi saradnju sa Kinom na svim poljima i da ubrza razvoj bilateralnih odnosa".

Šef vojske Zimbabvea sastao se i sa kineskim ministrom odbrane, generalom Čang Vankvanom, zahvalivši na "dugoročnoj i nesebičnoj pomoći Pekinga".

Gardijan piše da se malo toga zna o razgovorima Čivenge sa dvojicim visokih kineskih vojnih zvaničnika, samo nekoliko dana pre nego što je vojska preuzela vlast od Mugabea.

Kineska strana negira bilo kakvu umešanost u događaje u Harareu, ističući da je poseta planirana već odavno.

Peking podržava Mugabea još od 70-ih godina prošlog veka, kada se borio za nezavisnost zemlje. Kina je najveći investitor u Zimbabveu. Dosad je upumpala ogromne sume u ekonomiju zemlje u zamenu za dijamante i duvan, ističe britanski list.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво