Vojska preuzela kontrolu u Zimbabveu, Mugabe u pritvoru

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe i njegova supruga Grejs nalaze se u pritvoru. Vojska Zimbabvea obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP. Vladajuća stranka Zanu-PF tvrdi da nije bilo vojnog udara, već "prenosa vlasti bez prolivanja krvi". Postavljen privremeni šef države.

20.35 - Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na mir i uzdržanost u Zimbabveu, prenosi Rojters. 

16.15 - Britanija ne bi želela da vidi da jedan tiranin menja drugog u Zimbabveu, rekao je šef diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson, obraćajući se poslanicima u tamošnjem parlamentu.

12.55 – Evropska unija pozvala na dijalog i mirno rešavanje krize u Zimbabveu.

12.40 – Mugabeova supruga Grejs nalazi se u ranije dogovorenoj poseti Namibiji, kažu za britanski Gardijan neimenovani izvori iz opozicije. 

11.35 – Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma preneo je da mu je u telefonskom razgovoru Mugabe rekao da je "zatvoren u svom domu i da se dobro oseća", navodi Bi-Bi-Si.

10.40 – Robert Mugabe se sprema da podnese ostavku, javljaju južnoafrički mediji.

09.15 – Nije bilo vojnog udara, Emerson Mnangagva je privremeni šef države, saopštila je vladajuća partija.

Vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF objavila je na Tviteru da je bivši potpredsednik Emerson Mnangagva postavljen za privremenog predsednika države, umesto 93-godišnjeg Roberta Mugabea.

Bi-Bi-Si navodi da je 75-godišnji Mnangagva bio potpredsednik Zimbabvea dok ga vlada nije smenila zbog "iskazivanja nelojalnosti", a ta smena je bila viđena kao pripremanje Mugabeove žene da preuzme vlast od muža, pošto je ona sama prethodno od Mugabea tražila smenu Mnangagve.

Navodi se da je stranka Zanu-PF objavila seriju tvitova u kojima negira da se u Zimbabveu desio vojni udar, već da su noćašnja dešavanja u prestonici Harareu bila "prenos vlasti bez prolivanja krvi".

"Nije bilo vojnog udara, već samo prenosa vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišćavala supruga je pritvoren. Tih par pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenju, ali oni su sada pritvoreni", piše u jednoj od poruka te stranke na Tviteru.

Vojska tvrdi da su Mugabe i njegova žena bezbedni

Vojska Zimbabvea saopštila je jutros da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP.

Agencija navodi da nije jasno gde se nalaze Mugabe i njegova supruga, ali da je portparol vojnih snaga u obraćanju putem državne televizije rekao da je "njihova bezbednost garantovana".

Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorenila kriminalce koji se nalaze oko predsednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje u državi.

Tokom noći se čulo nekoliko snažnih eksplozija u centralnim delovima Hararea.

Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Čombo.

Navodi se da je Čombo vodeća figura u takozvanoj G-40 frakciji vladajuće stranke Zanu-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsednika koja želi da ga nasledi.

Očevidac je rekao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirali puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prestonice Hararea, kao i da je video da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka.

Vojnici su tokom noći zauzeli sedište državne televizije ZBC i, prema rečima izvora Rojtersa, savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da "ne brinu" pošto su tu došli samo da bi zaštitili televiziju.

Uticajni lider ratnih veterana koji su vodili rat za nezavisnost Zimbabvea Kris Mucvanga pozvao je danas Južnu Afriku, druge države juga Afrike, kao i Zapad, da ponovo stupe u kontakt sa Zimbabveom.

Agencija navodi da je Mucvanga pohvalio akciju koju je vojska izvela tokom noći kao "ispravljanje stanja koje je vodilo u provaliju" i dodao da će vojna uprava obezbediti "bolje poslovno okruženje" nakon godina manjka investicija i ekonomskog propadanja.

Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma preneo je da mu je u telefonskom razgovoru Mugabe rekao da je "zatvoren u svom domu i da se dobro oseća", javlja Bi-Bi-Si.

Zuma je izrazio nadu da u Zimbabveu neće biti neustavne smene vlade nakon što je vojska preuzela vlastu Harareu, prenosi Rojters.

Pozvao je vladu i vojsku Zimbabvea da razreše različitosti na miroljubiv način. Ističe da je, u ime Južnoafričke zajednice za razvoj, spreman da pomogne u rešavanju krize.

U međuvremenu, Evropska unija pozvala je na dijalog i mirno rešavanje krize u Zimbabveu.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu, šef diplomatije Ujedinjenog kraaljevstva Boris Džonson rekao je da Britanija ne bi želela da vidi da jedan tiranin menja drugog.

"Niko ne bi voleo da vidi tranziciju od jednog neizabranog tiranina na sledećeg. Niko to ne želi. Želimo da vidimo slobodne i poštene izbore", poručio je Džonson, prenosi Rojters.

Džonson je ranije danas ocenio je situaciju u Zimbabveu "veoma nejasnom" i apelovao na sve da se uzdrže od nasilja.

Generalni sekretar zimbabveanskog Udruženja ratnih veterana Viktor Matemadanda izjavio je da Mugabea treba skloniti i sa predsedničke funkcije i sa funkcije prvog sekretara vladajuće stranke Zanu-PF i dodao da je noćašnje vojno preuzimanje vlasti bilo dobro za Zimbabve.

Mugabe – svetski rekorder po dužini ostanka na vlasti

Robert Mugabe je na vlasti u Zimbabveu već 37 godina i može se reći da je svetski rekorder po dužini vladavine.

Prvo je od 1980. bio premijer, potom predsednik države sa najdužim stažom u Africi, a verovatno i u svetu, ali su ga zbog načina vladavine mnogi optuživali za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine – bio je predsednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine postao je predsednik države.

Pre dve godine, izabran je za predsednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama.

Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na račun zapadnih zemalja.

Svoj politički uspon Mugabe je započeo 1960. godine, kada se pridružio Nacionalnoj demokratskoj partiji, koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita.

Tri godine kasnije, napušta tu stranku i pridružuje se Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbabvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja.

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru.

Završio je studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine, Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsednik.

Uprkos narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju sa mesta predsednika tek kada napuni 100 godina.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво