Ministri APEC obećali da će se boriti protiv protekcionizma

Ministri trgovine 21 države članice Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) obećali su da će se boriti protiv protekcionizma i podržati Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), uprkos kritici koju je izneo predsednik SAD Donald Trump na račun STO da šteti ekonomskim interesima SAD.

U nacrtu saopštenja, istaknuto je da će se zemlje članice zalagati za borbu protiv protekcionizma, ali će i dalje podržavati slobodnu trgovinsku razmenu i investiranje, kao i institucije poput Svetske trgovinske organizacije, prenele su agencije.

Na marginama samita, zemlje Tranpacifičkog partnerstva (TPP) održali su konsultacije i postigle dogovor da oblikuju svoju asocijaciju bez Sjedinjenih Američkih Država, kao i da suspenduju pojedine odredbe iz originalnog sporazuma, iako još nisu postignuti aranžmani o njenoj formalizaciji.

Ministri su odbacili ključne odredbe koje su Amerikanci tražili o zaštitu intelektualne svojine.

Američki predsednik Donald Tramp ima drastično različite stavove od svog prethodnika Baraka Obame, poput trgovinske strategije "Amerika prvo" i skepticizma vezanim za klimatske promene, što je spokazao ponovo i u Danangu. 

Tramp je u petak u govoru na samitu APEC poručio da neće dozvoliti da njegova država više budu iskorišćavana i da preferira bilateralne trgovinske sporazume, a da će mu "Amerika uvek biti na prvom mestu".

On je ponovio da SAD neće ulaziti u velike trgovinske sporazume, aludirajući na Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini i Sporazum o transpacifičkom partnerstvu, iz kojeg se Vašington povukao početkom ove godine.

Kineski predsednik je međutim, dobio gromoglasan aplauz kada je zatražio podršku za "multilateralni trgovinski režim" i za preduzimanje dodatnih koraka ka kreiranju zone slobodne trgovine u azijsko-pacifičkom regionu.

"Moramo nastaviti da podstičemo otvorenu ekonomiju od koje svi imaju benefita. Otvorenost donosi napredak, dok samoizolacija čini da zaostanemo za drugima. Azijsko-pacifičke ekonomije to znaju vrlo dobro iz sopstvenog razvojnog iskustva", poručio je Si. 

Članovi APEC-a su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Kina, Hong Kong, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Peru, Filipini, Rusija, Singapur, Tajvan, Tajland, SAD i Vijetnam.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи