Pjongjang: Tramp moli da počne rat na Korejskom poluostrvu

Severna Koreja ocenila je da se predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, tokom svoje prve azijske turneje, pokazao kao "rušilac" koji moli da počne rat na Korejskom poluostrvu, navedeno je u saopštenju severnokorejeske državne novinske agencije KCNA.

Kako je Rojters preneo izjavu portparola severnokorejskog Ministarstva inostranih poslova, Tramp je pokušao još jednom da zavadi narod Severne Koreje sa vladom te zemlje.

Američki državni seketar Reks Tilerson rekao je ranije da se američki i kineski predsednici, Donald Trampa i Si Đinping, ne razilaze po pitanju Severne Koreje, a tokom susreta u Pekingu Si je Trampu govorio o posebnim koracima koje Kina preuzima kako bi pooštrila sankcije Pjongjangu.

Dva lidera su istakla da neće prihvatiti Severnu Koreju sa nuklearnim naoružanjem.

Na prethodnoj stanici njegovog azijskog putovanja u Južnoj Koreji, Tramp je uputio oštru poruku Severnoj Koreji da "ne potcenjuje i ne iskušava" SAD.

"Ne potcenjujte nas. Ne iskušavajte nas", rekao je Tramp, dodajući da severnokorejskog lidera Kim Džong Una oružje koje dobavlja ne čini bezbednijim.

U neočekivanom potezu, direktno se obraćajauci Kim Džong Unu u govoru pred južnokorejskim parlamentom, Tramp ga je pozvao da odbaci nuklearne i raketne programe.

"Stavljaju tvoj režim u veliku opasnost. Svaki korak koji napraviš niz ovaj mračni put uvećava opasnost sa kojom se suočavaš. Severna Koreja nije raj koji je tvoj deda zamislio. To je pakao koji nijedna osoba ne zaslužuje", rekao je Tramp obraćajući se Unu, prenosi Bi-Bi-Si.

On je naglasio da bi fatalna greška bilo tumačiti kao slabost kontrolisano ponašnje SAD, jer je sada u Vašingtonu druga administracija.

Američki predsednik takođe je naglasio da želi "mir kroz snagu", misleći na veliko prisustvo američke vojske na Korejskom poluostrvu, pozvavši Rusiju i Kinu da prekinu sve veze sa Severnom Korejom, uključujući i ekonomske.

Tramp je rekao i da je život u Severnoj Koreji, pod rukovodstvom Kim Džong Una, "toliko crn" da Severnokorejci podmićuju vladine zvaničnike da bi otišli i zemlje i mogli da "rade kao robovi".

"Radije bi bili robovi nego da žive u Severnoj Koreji", kazao je Tramp, prenosi AP.

On je potom uporedio život u dve Koreje – na, kako je kazao, demokratskom jugu i komunističkom severu.

U Južnoj Koreji privreda se razvija, dok u Severnoj Koreji porodice žive u kućama bez vodovodne instalacije, a nešto manje od polovine stanovnika ima struju, rekao je Tramp.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво