Putin i Tramp: Nema vojnog rešenja za Siriju

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, nakratko su razgovarali na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Vijetnamu i potvrdili zajedničko saopštenje o Siriji, prenosi "Tas". Putin je izjavio da je imao normalan dijalog sa Trampom. "Rojters" navodi da je Putin Trampa opisao kao nekog ko je civilizovan, obrazovan i lak za saradnju. Američki predsednik je ocenio da su dobri odnosi sa Rusijom veoma važni.

U zajedničkom saopštenju o Siriji piše da predsednici Rusije i SAD potvrđuju odlučnost u borbi protiv Islamske države kako bi došlo do konačne pobede nad njom, kao i da poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Sirije.

U tom saopštenju se navodi da za sukob u Siriji ne postoji vojno rešenje i da su se dvojica predsednika dogovorila da konačno političko rešenje sukoba u Siriji treba da bude u okviru Ženevskog procesa i u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN broj 2254. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je  da je imao normalan dijalog s američkim predsednikom na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Vijetnamu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Putin Trampa opisao kao nekog ko je civilizovan, obrazovan i lak za saradnju.

Navodi se da je Putin kazao da do pominjanog bilateralnog sastanka na samitu APEC nije došlo zbog gustog rasporeda obe strane i problema sa protokolom koje nije obrazložio.

Rojters navodi da je Putin u obraćanju novinarima na kraju samita poručio da i dalje postoji potreba za daljim kontaktima SAD i Rusije, kako na nivou šefova država tako i njihovih zvaničnika, kako bi se razgovaralo o pitanjima koja uključuju bezbednost i ekonomski razvoj. 

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je, prilikom dolaska u vijetnamsku prestonicu Hanoj, da ima dobar odnos sa Vladimirom Putinom za kojeg je kazao da se "uvredio zbog optužbi za mešanje u predsedničke izbore u SAD", prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Tramp ocenio da će mnoge živote spasti sporazum koji je jutros postigao sa Putinom u vezi sa Sirijom, prilikom kratkog susreta na marginama drugog dana samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u vijetnamskom letovalištu Da Nang.

"Brzo smo se dogovorili. To će spasiti ogroman broj života", kazao je Tramp novinarima u predsedničkom avionu.

"Razgovarali smo na mahove tokom okruglog stola. Čini se da imamo veoma dobre osećaje jedan prema drugom i imamo dobar odnos imajući u vidu to da se ne poznajemo dobro", naveo je Tramp i dodao da je sa Putinom imao "dva ili tri veoma kratka razgovora". 

Američki predsednik je rekao da je Putin ponovio da se nije mešao u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, zahvaljujući kojima je Tramp ušao u Belu kuću. 

Tramp je ocenio da su dobri odnosi sa Rusijom veoma važni. "Zapravo bila bi to sjajna stvar... zato što bi on stvarno mogao da nam pomogne u Severtnoj Koreji. Mi imamo veliki problem sa Severnom Korejom i Kina nam pomaže. Ukoliko bi nam još i Rusija pomogla, taj problem bi nestao mnogo brže", rekao je Tramp. 

Tas navodi da je zajedničkim saopštenjem o Siriji dogovoren nastavak korišćenja postojećih kanala vojne komunikacije kako bi se osigurala bezbednost američkih i ruskih vojnika, kao i da bi se sprečili opasni incidenti sa partnerskim snagama koje se bore protiv Islamske države. 

Predsednici su potvrdili važnost zona deeskalacije u Siriji kao privremene mere za smanjenje nasilja i stvaranje uslova za mirno rešenje za zemlju, a u saopštenju piše i da su Tramp i Putin razgovarali o formiranju zone deeskalacije na jugozapadu Sirije, o čemu su se dogovorili tokom sastanka održanog 7. jula u Hamburgu. 

Tas navodi da su dvojica predsednika pozvali sve države članice UN da narednih meseci povećaju humanitarnu pomoć Siriji, kao i da su pohvalili memorandum od 8. novembra o Nadzornom centru u Amanu koji su potpisali SAD, Rusija i Jordan sa ciljem podrške uspehu inicijative za prekid vatre u južnoj Siriji. 

Navodi se da su ovaj dokument spremili stručnjaci dve zemlje i da su ga pre Trampa i Putina potvrdili ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Reks Tilerson.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je saopštenje o Siriji spremljeno specijalno za sastanak lidera APEC koji se održava u letovalištu Da Nang.

Tas navodi da su pre toga Putin i Tramp imali kraći razgovor dok su išli ka mestu namenjenom za fotografisanje učesnika samita.

Prethodno su se dvojica predsednika rukovala na sinoćnjoj gala večeri dobrodošlice koju su organizovali domaćini, a iz Bele kuće je saopšteno da Tramp i Putin neće održati formalni sastanak u Vijetnamu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара