Protest u Parizu zbog muslimanske molitve na ulici

Više od 100 lokalnih francuskih poslanika pokušalo je da blokira muslimansku molitvu na ulici u severnom predgrađu Pariza i pozvalo vladu da zabrani ono što smatra neprihvatljivim korišćenjem javnog prostora.

Poslanici, predvođeni čelnicom regionalne vlade pariske regije Valeri Pekres, blokirali su grupu od oko 200 muških vernika i otpevali nacionalnu himnu u multietničkom predgrađu Pariza, Klišiju, prenosi regionalna televizija N1.

"Javni prostor se ne može koristiti na taj način", rekla je Valeri Pekres na demonstracijama pored desničarskog načelnika Klišija, koji je poput ostalih poslanika nosio lentu u nacionalnim bojama – plavoj, beloj i crvenoj.

Molitve na ulici održavaju se svakog petka u Klišiju od marta u znak protesta protiv zatvaranja popularne lokalne džamije koja je radila u vladinoj zgradi.

Bivšu džamiju kojom upravlja Unija muslimanskih udruženja Klišija svakodnevno je koristilo od tri do pet hiljada muslimana pre nego što je ured načelnika preuzeo zgradu i pretvorio je u biblioteku, a od lokalnih muslimana zatraženo je da koriste obližnju novu džamiju površine 1.500 kvadratnih metara, ali mnogi odbijaju da idu u nju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 11. nov 2017, 05:55)
anonymous [neregistrovani]

Sve u red

Zaista su presli svaku mjeru.Ulica nije mjesto za takve skupove. Ako neko misli da je sve ovo sasvim slucajno grdno se vara.