"Između Trampa i Sija nema neslaganja oko Severne Koreje"

"Nema neslaganja" između američkog i kineskog predsednika Donalda Trampa i Si Đinpinga po pitanju Severne Koreje, izjavio je državni seketar Reks Tilerson. Tramp pozvao Kinu da se više angažuje oko Severne Koreje.

Si je Trampu govorio o posebnim koracima koje Kina preuzima kako bi pooštrila sankcije Severnoj Koreji kao što su zabrane na računima u bankama, rekao je Tilerson u Pekingu, prenosi Rojters.

Obojica lidera neće prihvatiti Severnu Koreju sa nuklearnim naoružanjem, dodao je Tilerson.

Tramp je u kinesku prestonicu stigao u sredu iz Južne Koreje u okviru njegovog azijskog putovanja, a Si je u njegovu čast priredio veliku ceremoniju dobrodošlice na visokom nivou ukljućujući i obilazak Zabranjenog grada organizovan specijalno za njega.

Donald Tramp pozvao je Kinu da se više angažuje po pitanju rešavanja problema severnokorejskog nuklearnog programa i ukazao da su trgovinski odnosi nepravedni prema SAD, dok je kineski predsednik Si Đinping poručio da će njegova zemlja biti otvorenija prema stranim firmama.

Tramp je, povodom Severne Koreje, istakao da Kina taj "problem može da reši brzo i lako".

Američki predsednik pozvao je Peking da prekine finansijske veze sa Severnom Korejom, a apelovao je i na Rusiju da pomogne, preneo je Rojters.

Si je istakao da će kineska privreda biti više otvorena i transparentna za strane kompanije, uključujuči i one iz SAD.

Tramp je jasno stavio do znanja da krivi svoje prethodnike, a ne Kinu za trgovinski disbalans.

AP prenosi da je Tramp rekao i da ne krivi Kinu što je iskorišćavala SAD.

Britanska agencija navodi da je Tramp u više navrata pohvalio Sija, nazivajući da "veoma posebnim čovekom".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи