Tramp Pjongjangu: Ne iskušavajte nas!

Pre nego što se zaputio u Kinu, sledeću stanicu svoje azijske turneje, američki predsednik Donald Tramp je posetu Južnoj Koreji završio obraćanjem u Nacionalnoj skupštini te zemlje. U fokusu je ponovo bila kriza oko nuklearnog programa Severne Koreje. Ovog puta u oštrijem tonu, upozorio je Pjongjang da ne potcenjuje i ne iskušava Vašington.

Premda je donekle ublažio ratnu retoriku pozvavši Severnu Koreju za pregovarački sto i na odustajanje od nuklearnog programa, u obraćanju južnokorejskom parlamentu, Donald Tramp je ponovo progovorio u starom maniru.

Nuklearno oružje koje pravite ne čini vas bezbednijim, već vaš režim dovodi u ozbiljnu opasnost, upozorio je Kim Džong Una.

"Nadam se da sada, kada se obraćam Severnoj Koreji, govorim u ime svih civilizovanih nacija: Ne potcenjujte nas! I ne iskušavajte nas. Branićemo zajedničku bezbednost, naš prosperitet i svetu slobodu. Prošlo je vreme izgovora", poručio je Tramp.

Svet neće tolerisati režim koji preti nuklearnim uništenjem: sve odgovorne nacije, uključujući Rusiju i Kinu, moraju da udruže snage i izoluju brutalan režim Severne Koreje. Što duže čekamo, tvrdi Tramp, opasnost postaje veća, a mogućnosti se smanjuju.

"Severna Koreja nije raj kakav je zamišljao vaš deda. To je pakao koji ne zaslužuje nijedna osoba. Ipak, uprkos zločinima koje ste počinili protiv Boga i ljudi, mi ćemo vam ponuditi put ka mnogo boljoj budućnosti", rekao je predsednik SAD.

Zbog vremenskih uslova je otkazana poseta američkog predsednika demilitarizovanoj zoni između dve Koreje.

Tramp se zaputio u Kinu gde će u razgovorima sa kineskim predsednikom Si Đinpingom insistirati da Peking izvrši veći pritisak na Severnu Koreju, koja upravo u Kini ima ekonomski oslonac.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво