Tramp: Kim Džong Un bespotrebno preti milionima života

Američki predsednik Donald Tramp rekao je u Seulu da severnokorejski lider "bespotrebno preti milionima i milionima života" i pozvao Pjongjang da sedne za pregovarački sto.

Raketna lansiranja Severne Koreje su "pretnja, ne samo po narod Južne Koreje, već i po ljude širom sveta", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom, prenosi AP.

Dodao je i da se u pogledu Severne Koreje postiže "dobar napredak", ne precizirajući na kakav tačno napredak misli.

"Zaista ima smisla da Severna Koreja sedne za sto i dogovori se", naglasio je predsednik SAD.

Tramp je pozvao na "akciju širom sveta" kao odgovor Severnoj Koreji, zaključivši da bi "svaka odgovorna zemlja, uključujući Kinu i Rusiju", trebalo da teži ka okončanju severnokorejskog programa nuklearnog oružja.

Južnokorejski predsednik je, na konferenciji za novinare sa Trampom, rekao da on i Tramp "snažno pozivaju" Pjongjang da se vrati za pregovarački sto po pitanju svog nuklearnog i raketnog programa.

Mun je naveo i da se sa Trampom saglasio da primene maksimalne pritiske i sankcije na Severnu Koreju, sve dok se Pjongjang ne vrati "iskrenim" pregovorima o okončanju svojih programa nuklearnog i raketnog naoružanja.

Prema Munovim rečima, Tramp i on su finalizovali ranije postignut sporazum da se Južnoj Koreji omogući posedovanje moćnijih raketa pred rastućim pretnjama Severne Koreje.

Dva predsednika su se, rekao je Mun, dogovorili da sarađuju i u pogledu jačanja južnokorejskih odbrambenih sposobonosti putem kupovine ili razvoja modernih oružanih sistema.

"Južna Koreja će naručiti opremu vrednu više milijardi dolara", rekao je Tramp i dodao da će to značiti više radnih mesta u SAD i smanjenje trgovinskog deficita sa Južnom Korejom.

I dok Mun nije izneo detalje koju vrstu naoružanja će Južna Koreja kupiti od SAD, Tramp je rekao da je to naoružanje od ključnog značaja za južnokorejsku nacionalnu odbranu.

Brojni južnokorjski mediji su, pozivajući se na viskog neimenovanog zvaničnika, izvestili da su dvojica predsednika izdala naloge zvaničnicima dveju zemalja da počnu razgovore o kupovini oružja "odmah".

Seul se u velikoj meri oslanja na Vašington, kao garantora bezbednosti na Južnokorjskom poluostrvu, na kome se nalazi 28.500 američkih vojnika, navela je francuska novinska agnecija.

Tramp boravi u Južnoj Koreji, kao drugoj stanici njegove prve azijske turneje. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи