Zašto Islamska država nije preuzela odgovornost za napad u Njujorku?

Ekstremistička organizacija Islamska država preuzimala je odgovornost za većinu terorističkih napada izvedenih poslednje tri godine na Zapadu. To, međutim, nije bio slučaj sa napadom u Njujorku ranije ove nedelje. Independent navodi da je razlog taj što je napadač uhapšen.

Islamska država je veličala teroriste koji su izveli napad u Parizu 2015. godine nazivajući ih "lavovima" i objavljujući snimke na kojima se oni zaklinju na vernost toj ekstremističkoj organizaciji.

Izuzetak je bio jedini preživeli napadač – Saleh Abdeslam, koji je uhapšen u poteri.

Iako je na fotografijama koje je Islamska država objavljivala bio i njegov brat koji je detonirao bombu u kafeu u Parizu, Saleha nema nigde.

Kako Independent navodi, to može da ukaže na to zašto Islamska država nije preuzela odgovornost za napad u Njujorku – napadača je policija ranila i uhapsila.

Među slučajevima koji su pokazali usku povezanost sa Islamskom državom, a da ta organizacija nije preuzela odgovornost, su napadi na Muzej Jevreja u Briselu 2014. i na voz "Talis" 2015.

Isti slučaj je bio sa napadom u Nju Džersiju u kojem je uhapšen Ahmed Kan Rahimi, ali i u Stokholmu u aprilu ove godine, iako je napadač regrutovao borce za ID.

Džihadisti se nisu oglasili ni povodom napada u Edmontonu u Kanadi, iako je napadač raširio zastavu Islamske države na vozilu kojim je probio barikadu na putu.

Zajedničko u svim ovim slučajevima je da je napadač bio uhapšen.

Inače, džihadisti su u više od 40 slučajeva preuzeli odgovornost za napade na Zapadu u roku od 24 časa.

Independent navodi više razloga za ovakvu praksu. Jedan od njih je zaštita boraca, odnosno Islamska država ne želi da "izda" svoje pripadnike, a ima i razloga teološke prirode – misija nije uspela ako je napadač preživeo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво