Puđdamon: U Briselu na neodređeno vreme

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Puđdamon objasnio je da je u Brisel doputovao kako bi "delovao u slobodnim i bezbednim uslovima", negirajući istovremeno da će tražiti politički azil u Belgiji.

Karles Puđdamon ističe da će se vratiti u Kataloniju "odmah" ako Španija garantuje fer sudski proces i napominje da ne boravi u Belgiji da bi tražio politički azil. 

"Ako oni mogu da garantuju svima nama, a meni naročito, samo nezavisan proces bez mešanja vlasti, što imamo u većini evropskih nacija – ako to garantuju, vratićemo se odmah", rekao je Puđdamon u Briselu.

Ističe da je deo katalonske vlade došao u Brisel na neodređeno vreme kako bi u srcu Evrope skrenuo pažnju na problem Katalonije i napominje da ne beži od pravde. 

"Drugi deo (katalonske) vlade sa zamenikom premijera na čelu nastaviće u Kataloniji kao legitimni članovi katalonske vlade. Nikad nismo napustili vladu. Štaviše, nastavićemo sa našom strategijom nekonfrontacije", ističe Puđdamon.

On je kritikovao španski pravosudni sistem, rekavši da, sa svojim saradnicima, želi da pokaže svetu "ozbiljan demokratski deficit u Španiji".

Prema njegovom mišljenju, optužbe protiv njega su instrument države i primer su, kako kaže, "maksimalne ratobornosti španske države".

"Nećemo bežati pred akcijom pravosuđa, ali ćemo se boriti politički", rekao je Puđdamon. 

Dodao je da za njega optužbe državnog tužioca nemaju pravnu važnost, prenose mediji.

"Oni gone zbog ideje, ne zbog zločina. Traže 30 godina za svakog od nas", rekao je on.

Puđdamon kaže da će podržati prevremene regionalne izbore 21. decembra koje je raspisala španska vlada nakon primene člana 155 ustava, kojom je preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom.

"Izbori 21. decembra predstavljaju izazov koji ćemo prihvatiti. Mi ćemo poštovati rezultate izbora 21. decembra, kao što smo uvek činili. Želim da pitam špansku vladu ovo: Hoćete li i vi da učinite isto? Želim jasnu posvećenost države. Hoće li poštovati rezultate ili ne?", upitao je Puđdamon na konferenciji za medije u briselskom Pres-klubu "Evropa", prenosi španski list Pais.

Takođe je rekao da neće da dovodi svoje građane u situaciju da se suprotstavljaju talasu nasilja.

"To nije moja opcija. Mi želimo da nastavimo da radimo kao vlada", istakao je on.

Navodi se da je u prostoriji u kojoj je Puđdamon započeo obraćanje sa "dobro jutro" na četiri jezika bilo prisutno 150 novinara, iako je predviđeno da tu stane najviše 50 ljudi.

Pais navodi da je sa Puđdamonom u Brisel došlo sedmoro smenjenih katalonskih ministara koji su nosili značke koje im se dodeljuju prilikom stupanja na dužnost.

"Ne tražim ništa od belgijskih političara. Tu nema veza, ima simpatija, ali one su odranije. Želim da budem veoma neutralan u ovome", rekao je Puđdamon završavajući konferenciju.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво