Bivši Trampovi saradnici optuženi za zaveru protiv SAD

Pola Manaforta, bivšeg šefa predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog nekadašnjeg poslovnog saradnika Rika Gejtsa, savezna velika porota optužuje po 12 tačaka, uključujući zaveru protiv SAD, javio je "Rojters" pozivajući se na saveznog specijalnog savetnika.

Optužnica uključuje, između ostalog, zaveru za pranje novca i kršenje saveznih zakona o lobiranju i bankarstvu, kao i lažne izjave.

Manafort i Gejt izjasnili su se da nisu krivi povodom optužbi za pranje novca i druga krivična dela, a u sklopu istrage o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine. 

Nakon iskaza, sud je Manafortu i Gejtsu odredio kućni pritvor jer postoji rizik da će napustiti zemlju, piše Blumberg

Optužbe koje je protiv Manaforta i Gejtsa izneo tim specijalnog savetnika Roberta Mjulera, jesu prve optužnice u istrazi o navodnom dosluhu između Rusije i predizborne kampanje Trampa.

Njih dvojica su se predala ranije danas federalnim vlastima u Vašingtonu, javio je AP pozivajući se na izvor upoznat sa slučajem.

Bela kuća je odbila da komentariše te navode. Detalji optužnica nisu objavljeni, ističe AP.

Američka agencija navodi, pozivajući se na drugi izvor, da je Gejts postigao dogovor o svojoj predaji.

Agencija je navela, pozivajući se na izvore Volstrit džornala, da je Manafortu rečeno da se preda vlastima po optužbama koje uključuju utaju poreza.

Gejts je dugogodišnji štićenik i mlađi partner Manaforta.

Njegovo ime pojavljuje se u dokumentima u vezi sa kompanijama koje je Manafortova firma osnovala u Kipru kako bi dobio isplate od političara i poslodavaca u istočnoj Evropi, pokazuju podaci u koje je uvid imao Njujork tajms.

Manafort je pod istragom za kršenje federalnih poreskih zakona, pranja novca, kao i da li je u vezi sa tim na odgovarajući način otkrio svoje lobiranje u inostranstvu.

AFP navodi da su Manaforta i muškaraca koji nije identifikovan snimile televizijske kamere kako ulaze u kancelariju FBI-ja u Vašingtonu.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da optužnice protiv Manaforta i Gejtsa nemaju nikakve veze s njim ili njegovom predsedničkom kampanjom i pokazuju da nema dokaza o mešanju Rusije u kampanju.

Kako je rekla oni su od prvog dana govorili da nema dokaza o dosluhu Tramp-Rusija i ništa u optužnici neće to promeniti.

Savetnik u Trampovoj kampanji priznao da je lagao

U međuvremenu, Džordž Papadopulos, bivši savetnik u Trampovoj kampanji, izjasnio se da je kriv što je davao lažne izjave agentima FBI, tokom njihove istrage o mogućoj koordinaciji između članova kampanje i Moskve, javljaju agencije.

Rojters navodi da je Papadopulos, koji živi u Čikagu gde radi kao advokat, treći savetnik američkog predsednika Donalda Trampa koji se suočava sa krivičnim optužbama.

Papadopulos je krivicu priznao još 5. oktobra, u slučaju koji dosad nije javno objavljen, navodi se u saopštenju kancelarije specijalnog istražitelja.

Kako navodi AP, Papadopulos se izjasnio krivim po jednoj tački optužnice, da je lagao agente FBI-ja o prirodi svojih kontakata sa "stranim državljanima" koji su, kako je mislio, imali bliske veze sa višim zvaničnicima ruske vlade.

Iz Trampovog tima tvrde da je Papadopulos u predsedničkoj kampanji prošle godina imao ograničenu ulogu i da nije imao pristup Trampu.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da će nastaviti saradnju sa istražiteljem Robertom Mjulerom u vezi sa navodnima ruskim mešanjem u izbore.

Tužbe protiv bivšeg šefa predsedničke kampanje Donalda Trampa i drugih zvaničnika neće uticati na saradnju Bele kuće sa specijalnim istražiteljem Robertom Mjulerom, napominje se u saopštenju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара