Puđdamon angažovao belgijskog advokata

Pol Bekar, belgijski advokat, izjavio je da je smenjeni katalonski lider Karles Puđdamon bio u Belgiji i da ga je angažovao kao advokata, ali nije potvrdio da li će raditi sa Puđdamonom na zahtevu za azil.

"Mogu da potvrdim da me je Karles Puđdamon angažovao kao pravnog zastupnika, kao i da je trenutno u Belgiji", rekao je Bekar agenciji Rojters u telefonskom razgovoru.

Dodao je da u ovom trenutku ne postoje konkretni dokumenti koje priprema za Puđdamona.

AP navodi da se očekuje da će Puđdamon u Briselu sutra održati konferenciju za štampu.

Kako prenosi Tas, pozivajući se na katalonski list Vangvardija, advokat sa kojim se sastao Puđdamon u Briselu, Bekar, ranije je zastupao interese baskijske teroritičke grupe ETA.

Bekar je specijalista u oblasti ljudskih prava a pružao je pomoć pripadnicima ETA kako bi oni dobili azil u Belgiji.

Španski list Pais je, pozivajući se na katalonske medije, objavio da će u Puđdamon u Briselu zatražiti politički azil.

Pais navodi da mu je u izvorima ministarstva unutrašnjih poslova potvrđeno da su s Puđdamonom u Brisel otputovala najmanje četvorica saradnika, ali da nije mogao da dobije nezavisnu potvrdu za navode katalonskih medija da će oni u Belgiji tražiti politički azil.

Mediji su tokom vikenda preneli izjavu belgijskog državnog sekretara za azil Tea Frankena da nije nerealno očekivati da Puđdamon zatraži azil.

Tokom dana svetske agencije su postavljale pitanje gde se Puđdamon nalazi, a sam Puđdamon je jutros postavio na Instagram fotografiju dvorišta zgrade regionalne katalonske vlade u Barseloni.

Kako prenosi AP, uz tu fotografiju na društvenoj mreži stavio je i komentar na katalonskom "dobro jutro" i smajli, što je, ocenjuje agencija, mnoge ostavilo u nedoumici da li se on nalazi u zgradi vlade koju je premijer Španije Marijano Rahoj prethodno raspustio.

Državni tužilac Španije Hose Manuel Maza zatražio je ranije danas da se protiv lidera Katalonije podignu optužnice za pobunu i podsticanje na pobunu zbog pokušaja odvajanja tog regiona od Španije, za šta su predviđene višegodišnje kazne zatvora, prenosi Rojters.

Navodi se da je Maza zatražio i podizanje optužnica zbog pronevere fondova.

Rojters navodi da se sada, prema španskom pravosudnom sistemu, zahtev tužioca upućuje sudiji na razmatranje.

Navodi se da je Maza zatražio od sudije da pozove na svedočenje secesionističke lidere.

AP precizira da je Maza zatražio optužnice protiv članova smenjene katalonske vlade i vodećih ljudi regionalnog parlamenta koja je dozvolila glasanje o nezavisnosti koje je obavljeno prošlog petka.

Navodi se da su za krivična dela za koje se optužuju katalonski lideri predviđena kazne od 30, 15 i šest godina zatvora.

AP navodi da je Maza rekao da će od sudija tražiti da se protiv katalonskih zvaničnika primene preventivne mere, ali nije naveo da li pod time misli na njihovo trenutno hapšenje i slanje u zatvor do početka suđenja.

Istovremeno, svetski mediji pišu da se supruga smenjenog katalonskog lidera Marsela Topor, uoči proglašenja nezavisnosti Katalonije, vratila u svoju rodnu Rumuniju sa dvoje njihove dece.

U međuvremenu, španski zvaničnik je izjavio da je katalonski parlament i zvanično raspušten, kao i da će njegov predsednik voditi prelazni Odbor zakonodavaca, sve do održavanja izbora 21. decembra.

Portparol parlamenta izjavio je da je predsednica parlamenta Karme Forkadel otkazala sastanak predsednika regionalnih skupština, koji je bio ranije zakazan, prenosi AP.

Španski premijer Marijano Rahoj u petak je naredio raspuštanje regionalnog parlamenta kako bi pokušao da pronađe izlaz iz španske političke krize.

Raspisivanje prevremenih izbora jedan je od koraka koje je španska vlada preduzela pošto je parlament Katalonije 27. oktobra jednostrano proglasio nezavisnost.

Stranke imaju rok do 7. novembra da se izjasne da li će i kako izaći na izbore, a 18. novembar je rok za podnošenje lista kandidata.

U parlamentu Katalonije ima 135 mesta i u dosadašnjem sazivu bilo je zastupljeno šest partija, od kojih se tri zalažu za nezavisnost i imale su ukupno 72 poslanička mesta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво