UN: Asadov režim odgovoran za napad sarinom na Han Šeihun

Vlada sirijskog predsednika Bašar el Asada odgovorna za smrtonosni napad gasom sarin na grad pod kontrolom pobunjenika u Siriji u aprilu ove godine, tvrdi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

U izveštaju, u koji je uvid imaala agencija AFP, navodi se da je komisija UN "uverena da je Sirijska Arapska Republika odgovorna za oslobađanje gasa sarin u Han Šeihunu 4. aprila 2017".

Sarin se smatra oružjem za masovno uništenje, a proizvodnja i skladištenje tog gasa je stavljena van zakona po Konvenciji o hemijskom oružju iz 1993. godine.

Više od 87 osoba stradalo je u napadu narvnim gasom na grad u severozapadnoj provinciji Idlib u Siriji, podseća francuska agencija.

Posle strašnih fotografija nakon napada, koje su izazvale bes širom sveta, SAD su ispalile krstareće rekete na sirijsku vazduhoplovnu bazu, iz koje Zapad tvrdi da je napad pokrenut.

Prošlog meseca, istražitelji za ratne zločine UN saopštili su da imaju dokaze da sirijske vazduhoplovne snage stoje iza napada, uprkos tome što je Damask u više navrata negirao te navode.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво