Psi izazvali nove tenzije na liniji Beč–Ankara

Kontrola putnika na bečkom aerodromu "Švehat" razlog je novih tenzija u odnosima Austrije i Turske. Pripadnici austrijskog ministarstva finansija su uz pomoć pasa koji otkrivaju novac izvršili kontrolu putnika na letu "Turkiš erlajnsa". Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu nazvao je Beč "centrom rasizma" u Evropi.

Psi su kontrolisali da li putnici sa sobom nose novčane iznose veće od dozvoljenih.

Takva kontrola naišla je na negodovanje kako putnika, tako i zvanične Ankare.

Jedan putnik je snimio čitav događaj, a na videu se jasno vidi kako putnici negoduju zbog toga što se psima dozvoljava da njuše po njima.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske, nakon ovog događaja, objavilo je saopštenje u kojem osuđuje ponašanje austrijskih vlasti i poziva austrijske ustanove da budu obazrivije prilikom kontrola.

Mediji su bili oštriji i tvrdili da je reč o "arogantnim pripadnicima austrijske službe koji su sproveli rasističku kontrolu".

Mediji i sami putnici tvrde da je ta kontrola, koja je sprovedena nakon što su prošli sve prethodne bezbednosne pretrese, bila ponižavajuća.

Na drugoj strani, portparol austrijskog ministarstva finansija Johanes Paskvali ističe da se radi o normalnoj kontroli i da do sada nije bilo nikakvih pritužbi.

Psi koji traže novac se, kako navodi, koriste već godinama i to gotovo svakodnevno.

Kontrola, prema njegovim rečima, nije imala nikakve veze sa poreklom putnika.

Koliko je osetljiva primena službenih pasa prema turskim i drugim putnicima islamske vere svedoči i činjenica da je generalni konzul u Beču, čim je obavešten o tom događaju, odmah otišao na aerodrom da razjasni stanje.

Naime, Turci, kada je reč o službenim psima, kako tvrdi, pomisle na scene koje su se dogodile u Abu Graibu i mučenje iračkih zatvorenika od strane američkih vojnika.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu nazvao je Beč "centrom rasizma" u Evropi i otkazao učešće na konferenciji Međunarodnog centra za migracioni razvoj u Beču.

Turska je odgovorila istom merom Austriji. Na aerodromu u Istanbulu policija je kontrolisala putnike na letu za Austriju i to isto uz pomoć službenih pasa.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво