Madrid: Pozitivan korak ako Puđdamon dođe pred Senat

Politička kriza u Kataloniji ne može biti rešena tako što će jednostavno biti raspisani regionalni izbori, izjavio je španski ministar pravosuđa Rafael Katala.

Rafael Katala je u radijskom intervjuu rekao da neće sve biti rešeno samo raspisivanjem izbora, preneo je Rojters.

Izjavio je da će, ukoliko se katalonski regionalni lider Karles Puđdamon pojavi pred Senatom, to biti pozitivan korak u pronalaženju rešenja oko sukoba između Katalonije i Madrida.

Španske političke partije odredile su juče 27 senatora za članove komisije koja će proučiti kako vlada u Madridu može da interveniše u upravljanju Katalonijom i spreči je da proglasi nezavisnost.

Komisija se sastoji od 15 članova vladajuće Narodne partije španskog premijera Marijana Rahoja, šest članova vodeće opozicione Socijalističke stranke, dok ostatak čine članovi manjih španskih stranaka.

Oni će proučiti koje su im sve mere na raspolaganju na osnovu člana 155 španskog Ustava i kako da raspuste katalonsku vladu i katalonskog regionalnog predsednika Karlesa Puđdamona i njegove ministre, preneo je AP.

Očekuje se da će Komisija obavestiti Puđdamona o svojim planovima i pozvati ga da odbrani svoj slučaj najverovatnije u četvrtak, dan pre nego što Senat bude glasao o odluci vlade da aktivira člana 155.

S obzirom na to da Rahojeva stranka ima većinu u Senatu, izvesno je da će odluka o aktivaciji člana 155 biti izglasana u tom španskom telu.

Parlament Katalonije će u četvrtak ujutru održati plenarnu sednicu, na kojoj bi, kako mnogi strahuju, mogla biti jednostrano proglašena nezavisnosti tog španskog regiona, javljaju agencije.

Portparol regionalne stranke "Zajedno za da" izjavio je danas da će se na toj sednici razmotriti odgovor na odluku španske vlade da pokrene proces suspendovanja ovlašćenja katalonske administracije i njihovog prenošenja na centralne vlasti.

On je dodao da ta katalonska stranka, članica većinske koalicije u regionalnom parlamentu, planira da pokrene žalbu protiv te odluke španske vlade.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, na kome se oko 90 odsto građana izjasnilo za odvajanje od Španije. Taj referendum, na kome je odziv bio nešto preko 40 odsto, prethodno je najviše sudsko telo Španije proglasilo neustavnim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво