UN otvorile donatorsku konferenciju za Rohingje

Ujedinjene nacije otvorile su donatorsku konferenciju sa ciljem da obezbede oko 434 miliona dolara pomoći za Rohingja izbeglice iz Mjanmara u Bangladešu.

Donatorska konferencija u Ženevi, kojom predsedavaju Evropska unija i Kuvajt, deo je napora da se sakupi 434 miliona dolara do februara 2018, prenosi AFP.

Više od 600.000 pripadnika ove manjinske mulimanske etničke grupe pobeglo je od nasilja u severnoj mjanmarskoj državi Rakajn od avgusta, čime je ukupan broj Rohingja izbeglica u Bangladešu porastao na oko 900.000 uključujući one koje su pobegli pre najnovijeg talasa nasilja.

Ukupno 100 miliona dolara je upućeno ili obećano pre otvaranja konferencije, a EU je najavila i dodatnih 30 miliona evra.

"Ovde smo jer su, nažalost, potrebe čak i veće nego što možemo da pružimo iz naših trenutnih resursa", rekla je na konferenciji zamenica direktora Svetskog programa hrane Elizabet Rasmuson.

Ambasador Bangladeša u UN Šamim Ahsan rekao je na istoj konferenciji da je trenutno u Bangladešu skoro milion Rohingja izbeglica što je opisao kao "neizdrživu situaciju", prenosi Rojters.

Ahsan je istakao da Bangladeš nastavlja napore sa Mjanmarom kako bi se iznašlo "trajno rešenje" za krizu, ali da Mjanmar nastavlja sa "propagandom kojom se Rohingje predstavljaju kao ilegalni imigranti iz Bangladeša".

Sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji koristiće 900.000 izbeglica, kao i oko 300.000 lokalnih stanovnika iz oblasti Koks Bazar u Bangladešu, na granici sa Mjanmarom.

Lokalna zajednica i vlada Bangladeša dobili su velike pohvale zbog odgovora na priliv Rohingja izbeglica, posebno zato što su granicu držali otvorenom.

Rohingja izbeglice su u ogromnom broju pohrlile u Bangladeš nakon što su ekstremistički napadi na mjanmarske snage bezbednosti u državi Rakajn izazvale snažan odgovor vojske protiv te zajednice.

AFP navodi da su Rohingje decenijama sistematski lišavane osnovih prava u većinski budističkom Mjanmaru, te da su u poslednjem talasu oštrih mera mjanmarske snage bezbednost nasumice pucale na nenaoružane civile uključujući decu i sprovodile rasprostranjeno seksualno nasilje, kako su zaključili istražitelji UN.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи