Tilerson pozvao Evropu da podrži sankcije Iranu

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je evropske vlade da se pridruže sankcijama SAD protiv iranske Revolucionarne garde i upozorio da zemlje koje posluju sa snagama Islamske republike to čine na sopstveni rizik.

Reks Tilerson je novinarima u Rijadu, nakon razgovora sa kraljem Salmanom od Saudijske Arabije i drugim visoko pozicioniranim zvaničnicima, rekao da Revolucionarna garda podstiče nestabilnost, kao i da utiče na destrukciju u regionu.

Prema njegovim rečima, evropske zemlje i kompanije koje posluju sa Revolucionarnom gardom "zaista to čine na sopstveni rizik", prenosi Blumberg.

Kako je ranije preneo AFP, Tilerson je zatražio od iranskih milicija da napuste Irak.

"Svakako da iranske milicije koje su u Iraku, sada kada se borba (protiv Islamske države) privodi kraju, da te milicije moraju da odu kući. Svi strani borci moraju da odu kući", naveo je Tilerson.

Tilerson se obratio nedelju dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp odbio da potvrdi da Iran postupa u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine i upozorio da bi mogao da ga ukine.

Tramp je ocenio da se Iran ne drži duha sporazuma o nuklearnom naoružanju i najavio novu strategiju prema toj zemlji.

Istakao je da će njegova administracija pokušati da se suprotstavi "destabilizujućim aktivnostima" te zemlje i da će uvesti dodatne sankcije Iranu kako bi zaustavila, kako tvrdi, to što oni finansiraju teroriste.

Tramp je najavio oštrije sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи