Završen 19. Svetski festival omladine i studenata u Sočiju

U Sočiju je održana svečana ceremonija zatvaranja 19. Svetskog festivala omladine i studenata pod sloganom: "Za mir, solidarnost i socijalnu pravdu. Borimo se protiv imperijalizma. Poštujući našu prošlost, gradimo budućnost". Srpska delegacija učestvovala je na brojnim organizovanim forumima i prezentovala našu zemlju u najboljem svetlu.

Na festivalu koji je završen sinoć učestvovalo je više od 25.000 mladih iz preko 185 zemalja sveta.

Delegacija Srbije, čije je prisustvo na festivalu omogućila Vlada Republike Srbije, bila je jedna od najbrojnijih sa više od 160 mladih, koji su dostojanstveno predstavili našu zemlju, navodi se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.

Značaj ovog festivala u oblasti omladinske politike je veliki, a činjenica da je na svečanom otvaranju i zatvaranju prisustvovao i Vladimir Putin, koji se obratio prisutnima potvrđuje prepoznavanje tog značaja, navodi se u saopštenju.

"Sve najbolje prijatelji, sve najbolje", poručio je Putin. 

Na samom festivalu svakodnevno su se realizovali programi, radionice i paneli iz oblasti mobilnosti mladih, ekologije, kulture, ekonomije, politike i međunarodne bezbednosti.

Pored toga, mladi su imali priliku i pokazali izuzetnu zainteresovanost za predavanja istaknutih svetskih političara, poput ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, portparolke Munistarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, kao i izvršnog direktora Instituta za Evroazijske studije i bivšeg ministra spoljnih poslova Italije Franka Fratinija, kao i za izlaganje Nika Vujičića. 

Naša delegacija učestvovala je na brojnim organizovanim forumima i prezentovala našu zemlju u najboljem svetlu, ali i iskoristila datu priliku da se upozna sa iskustvima drugih zemalja s ciljem implementacije pozitivnih rešenja ubuduće na nacionalnom nivou.

"Imamo dovoljno mladih ambasadora naše države koji predstavljaju našu zemlju na najbolji mogući način, tako da pokrivamo sva predavanja i naši studenti i mladi Srbije učestvuju u svim radionicama, predavanjima, panel diskusijama", naveo je Milan Savić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.

I u kulturnom delu programa Srbija je dostojno predstavljena. Naši umetnici na sceni sa zvezdama ruskog baleta i opere, gostima iz sveta, a pred hiljadama mladih ambasadora svojih zemalja.

"Velika čast, jer sam predstavila naravno Srbiju, a pored toga i moju domovinu, moje Kosovo i Metohiju, pevajući pesmu ‘Crven cvete'", kaže Katarina Šulkić, vokalna solistkinja.

Neki od primarnih ciljeva Festivala bili su jačanje međunarodnih veza među omladinskim radnicima, promocija ruskog jezika i kulture, okupljanje svetske omladine oko ideje pravde, očuvanja zajedničkog sećanja i istorije, razvoj međuetničke i međukulturne komunikacije. 

Takođe, tokom Festivala realizovalo se i niz radionica sa temama Kultura i globalizacija, Globalna ekonomija, Razvoj socijalnih institucija, Politika i međunarodna bezbednost, Ekonomija znanja. 

Naši predstavnici učestvovali su na svim organizovanim aktivnostima festivala koje su imale za cilj jačanje međunarodnih veza, stvaranje okvira za jaču i intenzivniju međunarodnu saradnju, kao preduslova učešća i svrsishodnog aktivizma naših mladih u svim međunarodnim okvirima od značaja za mlade. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво