Direktor CIA: Ako Kim iznenada umre, mene ne pitajte ništa

Majk Pompeo, direktor Centralne obaveštajne agencije je rekao da njemu ne treba da se postavljaju nikakva pitanja u slučaju kada bi severnokorejski lider Kim Džong Un iznenada umro.

"Ukoliko bi Kim Džong Un nestao, imajući u vidu istoriju CIA, jednostavno neću pričati o tome. Neko bi mogao da pomisli da je to slučajnost", rekao je Majk Pompeo uz smeh pred zvaničnicima nacionalne bezbednosti na forumu, prenosi portal "Saut Čajna morning post".

Portal podseća da CIA ima "mračnu" istoriju pokušaja svrgavanja ili likvidacije lidera u Iranu, Kubi, Kongu, Vijetnamu i Čileu, a ranije ove godine Severna Koreja tvrdila je da je CIA pokušala da uz pomoć južnokorejske obaveštajne službe da ubije Kima.

Direktor Centralne obaveštajne agencije je naveo da bi SAD trebalo da pretpostave da je Kimova vlada na pragu stvaranja nuklearne rakete koja bi mogla da pogodi mete u SAD i da bi trebalo raditi na tome da se to spreči.

Uprkos tome, i Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Herbert Rejmond Mekmaster, kažu da bi više voleli da se Kim diplomatijom i sankcijama dovede za pregovarački sto, ali da je vojna intervencija i dalje opcija.

Pompeo naglašava da su obaveštajne službe SAD blisko pratile razvoje oružanih programa Severne Koreje u prošlosti, ali da se sada raketni program te zemlje razvija previše brzo da je teško biti siguran kada će uspeti da ispune cilj.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво