Džimi Karter bi išao u Severnu Koreju u Trampovo ime

Bivši predsednik SAD Džimi Karter (93) rekao je da bi bio voljan da otputuje u Severnu Koreju u ime administracije sadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa i pokuša da smanji tenzije, navodi se na sajtu "Njujork tajmsa".

"Išao bih, da", rekao je Karter za Njujork tajms, odgovorivši na pitanje da li je vreme za još jednu diplomatsku misiju i da li bi to učinio za predsednika Trampa.

Karter je rekao da je pričao sa Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost, general-potpukovnikom Herbertom Rejmondom Mekmasterom, ali za sada nije dobio odobrenje.

"Rekao sam mu da sam slobodan, ako im ikad zatrebam", rekao je Karter za Njujork tajms.

Priznaje da je uplašen zbog rata rečima između Trampa i severnokorejskog lidra Kim Džong Una, prenosi Rojters.

"Žele da sačuvaju režim. Mi previše precenjujemo uticaj Kine na Severnu Koreju, a pogotovo na Kima", rekao je Karter, dodavši da nije siguran da je Kim uopšte bio u Kini, koliko je on obavešten.

Karter smatra da bi Kim mogao da izvrši preventivni napad, ukoliko oseti da će Tramp delovati protiv njega.

Sredinom 1990-tih, Karter je putovao u Pjongjang, uprkos protivljenju tadašnjeg predsednika Bila Klintona i tada je sklopio dogovor sa Kimovim dedom, Kim Il Sungom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво