AFP: Puđdamon nije ni pomenuo reč "nezavisnost"

Agencija "Frans pres" ocenjuje da lider Katalonije Karles Puđdamon bio je "obazriv" tokom večerašnjeg televizijskog obraćanja povodom mera španske vlade o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju izbora u tom regionu.

AFP naglašava da Pudždemon ni u jednom trenutku nije izgovorio reč "nezavisnost".

Kako se primećuje, veći deo kratkog govora Puđdamon je održao na katalonskom, ali je takođe govorio i na španskom i na engleskom jeziku.

U obraćanju na španskom on je optužio Madrid za "napad na demokratiju", dok je na engleskom upozorio da su ugrožene evropske vrednosti.

"Demokratski odlučivati o budućnosti nacije nije zločin", poručio je Puđdamon.

Izjavio je da narod Katalonije ne može da prihvati "nezakonite" mere španske vlade o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju izbora u tom regionu i ocenio da to predstavlja "najgori napad na institucije i narod Katalonije još od vojne diktature Fransiska Franka", prenosi Rojters.

AP podseća da je general Fransisko Franko 1939. na završetku građanskog rata ukinuo regionalnu vladu Katalonije.

Asošijeted pres navodi da je Puđdamon, kojeg naziva separatističkim liderom Katalonije, mere vlade Španije nazvao "pokušajem brisanja" katalonske autonomije.

Navodi se da je Puđdamon kazao takođe da pokušaj španskog premijera Marijana Rahoja da "ponizi" Kataloniju predstavlja "napad na demokratiju".

AP ocenjuje da su Puđdamonove reči prikrivena pretnja da će nastaviti sa planom za proglašenje nezavisnosti ovog prosperitetnog regiona na severoistoku Španije i da ih je izrekao nakon što se priključio velikom protestu u Barseloni protiv planova koje je ranije danas izneo Rahoj.

Kako prenosi AFP, Puđdamon je ukazao i da mere vlade u Madridu "nisu u skladu sa demokratskim ponašanjem i ne poštuju vladavinu prava".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво