Stranka Andreja Babiša ubedljivo vodi na izborima u Češkoj

Rezultati sa gotovo svih glasačkih mesta, stranka češkog milijardera i predsednika pokreta ANO Andreja Babiša, poznatog i kao "češki Tramp", ubedljivo vodi na parlamentarnim izborima, što znači da ta partija ima gotovo neprikosnovenu poziciju u pregovorima o budućoj vladi.

Prema rezultatima sa 94,05 odsto glasačkih mesta, stranka ANO je osvojila 30,21 odsto glasova, prenosi Rojters.

Iznenađući uspon zabeležila je krajnje desničarska, antievropski orijentisana partija Sloboda i direktna demokratija, koja je osvojila 10,92 odsto glasova, čime se našla odmah iza Građanske demokratske partije desnog centra (ODS) kojoj je pripalo 10,97 odsto glasova.

U međuvremenu, šef ODS-a Petr Fjala rekao je da neće učestvovati u bilo kakvoj koaliciji sa Babiševom stankom, prenosi Rojters

Oko 10,6 miliona građana sa biračkim pravom biralo je danas i juče 200 poslanika u češkom parlamentu.

Babiš je u poslednjoj predizbornoj debati sa rivalom, ministrom spoljnih poslova Češke i socijaldemokratom Lubomirom Zaoralekom, govorio o svojim antievropskim i antimigrantskim stavovima, ali i protiv korupcije.

Uprkos tome što je optužen za prevaru, u poslednjoj anketi imao je podršku od 25 do 30 odsto glasača, što ga je stavilo daleko ispred socijaldemokrata, koji su prema anketama imali oko 12,5 odsto podrške, preneo je AFP.

Babiš je francuskoj agenciji uoči izbora rekao da je njegovoj stranci potreban maksimalan broj glasova, istakavši da "narod mora da glasa, da shvati da je ovo od suštinskog značaja za sudbinu države".

"Ne želimo kvote, ne želimo migrante ovde, želimo da zaustavimo migracije i da dobijemo premijera koji će reći gospođi Angeli Merkel i gospodinu Emanuelu Makronu da rešenje leži van Evrope. Protiv smo tradicionalnih partija i želeli bismo da im pokažemo da se vlada može voditi na drugačiji način, nego što su naši građani navikli", rekao je Babiš.

Ovog 63-godišnjeg tajkuna, inače, prate skandali poput optužbi da je proneverio evropske subvencije, kao i sumnje da je bio agent komunističke policije u nekadašnjoj Čehoslovačkoj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи