Kalifornijski milijarder pokrenuo kampanju protiv Trampa

Tom Stejer, kalifornijski milijarder, najavio je da će uložiti najmanje 10 milona dolara u nacionalnu televizijsku reklamnu kampanju za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa, javlja AP.

U reklami koja se već pojavila na američkim televizijama, Stejer navodi da Trampa treba smeniti jer je zemlju doveo do praga nuklearnog rata, mešao se u rad pravosuđa i FBI i zapretio da će ukinuti nove organizacije koje mu se ne sviđaju.

Stejer traži od gledalaca da pozovu svoje predstavnike u Kongresu i zatraže od njih da pokrenu "impičment", odnosno proces opoziva predsednika.

"Ljudi u Kongresu i njegova administracija znaju da ovaj predsednik predstavlja očiglednu opasnost, mentalno nestabilnu osobu naoružanu nuklearnim oružjem, kaže Stejer u reklami i dodaje da oni ipak ne preduzimaju ništa.

Kalifornijski milioner planira da potroši milionsku sumu dolara na reklamnu kampanju protiv Trampa u trenutku kada demokrate raspravljaju među sobom da li je mudro pokrenuti proces opoziva Trampa.

Bela kuća i republikanski Nacionalni komitet još se nisu oglasili povodom Stejerove reklamne kampanje.

Stejer nije otkrio koliko tačno novca namerava da uloži, ali je rekao da planira da na reklamnu kampanju na američkim televizijama uloži milionsku sumu, dok će u digitalnu kampanju uložiti stotine hiljada dolara.

Rezolucija o impičmentu koju je prošle nedelje predao demokrata El Grin iz Teksasa nije ni dobila podršku da bi bila stavljena na glasanje, ali je Grin rekoa da će pokušati ponovo da pokrene proces opoziva Trampa.

Pojedine demokrate poput liderke demokrata u Predstavničkom domu SAD Nensi Pelosi smatraju da ne treba pokušavati pokretanje impičmenta jer će oni doživeti neuspeh prilikom glasanje u Kongresu, u kome republikanci imaju većinu.

Prema američkom Ustavu (član 2, stav 4) predsednik, potpredsednik i svi civilni službenici Sjedinjenih Američkih Država će biti odstranjeni sa svojih funkcija nakon impičmenta i osude za: izdaju, korupciju ili druge teške zločine i prekršaje. 

U dosadašnjoj američkoj istoriji procedura impičmenta je pokrenuta tri puta, 1868. godine protiv predsednika Endruja Džonsona zbog kršenja Akta o mandatima službenika, 1974. godine protiv predsednika Ričarda Niksona zbog zataškavanja afere Votergejt i 1998-1999. godine protiv Bila Klintona zbog skrivanja vanbračne afere.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво