Čvrsta ruka druga Sija

"U ovom trenutku naša borba protiv korupcije je teška i složena. Moramo ostati čvrsti poput stene u našoj odlučnosti da iskoristimo trenutnu ofanzivu i obezbednimo ubedljivu pobedu. Postaraćemo se da ne bude zona u koje se ne zalazi, da nijedan kamen ne ostane neprevrnut i da nema nikakve tolerancije prema korupciji", rekao je prvi čovek kineske države i Komunističke partije Kine Si Đinping pred 19. kongresom Partije.

Moglo bi se reći da je ovaj citat iz njegovog petogodišnjeg Izveštaja poznata prazna parola jednog partijskog lidera pisana za prigodni govor da iza njega ne stoje događaji iz prethodnog Sijevog mandata.

Kineska poslovica "Potreban je dobar kovač da bi se dobio dobar čelik" usvojena je kao jedna od krilatica Komunističke partije Kine ubrzo nakon što je Si stao na njeno čelo, 2013. godine.

Ona je označila početak borbe protiv korupcije i nemorala u partijskim redovima o kojima su sve glasnije govorili Kinezi. Pod tom parolom, izmenama Statuta ojačana Disciplinska komisija KP Kine krenula je u akciju nezapamćenih razmera.

"Bolje je da uvredimo nekoliko hiljada naših članova nego da razočaramo milijardu i trista miliona Kineza", kaže drugi čovek Komisije Jang Sjaodu koji iznosi impresivnu statistiku velikog spremanja u partijskim redovima.

Tokom prošlih pet godina prvi put u istoriji su disciplinskoj proveri istovremeno, tokom jednog mandata Centralnog komiteta, podvrgnute sve partijske organizacije na nivou provincija i velikih gradova, njih 227.

Proveravalo se sve od privatnog ponašanja i "ličnih okolnosti" zvaničnika do imovinskog stanja, prijavljene i neprijavljene imovine. Rezultat je da je disciplinski kažnjeno milion i 530.000 članova Partije, što znači da nikada neće dospeti u više ešalone države. Njih 58.000 predato je tužilaštvima, gotovo isključivo zbog korupcije, odnosno imovine čije poreklo nisu mogli da dokažu.

U akciji "ubijanja tigrova i muva" koja aludira na ranije optužbe običnih Kineza da se u svakoj borbi protiv korupcije "umlate muve a tigrovi slobodno šetaju", istraživano je i 440 visokih funkcionera Partije, među kojima 43 člana Centralnog komiteta.

Neki su uhapšeni i osuđeni. Skoro 3.500 partijskih drugova koji su pred istragom pobegli u inostranstvo uspešno je vraćeno u zemlju i traži im se da vrate sredstva koja su na stranim računima. Stotinu begunaca je završilo na crvenoj poternici Interpola od kojih je 48 već uhapšeno.

Razbijene su i sprege partijskih funkcionera u provincijama sa provincijskim vojnim komandantima i visokim oficirima koji su takođe članovi Partije.

Zanimljivo je da Partija ne krije ranije neuspehe i korupciju u svojim redovima. Na pitanje novinarke Centralne kineske državne televizije o uhapšenim članovima Centralnog komiteta koje je glasilo "uhapsili ste ih nedavno a oni su krali godinama, gde ste bili do sada?" drugi čovek Komisije Jang Sjaodu je odgovorio "Vi ste u pravu, partijski vrh je bio opušten a disciplina slaba, trudićemo se da se u narednom periodu iskupimo pred kineskim narodom."

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво