Merkelova počela pregovore o koalicionoj vladi Nemačke

Nemačka kancelarka Angela Merkel započela je prvu rundu pregovora o formiranju trostranačke, takozvane "Jamajka" koalicije, koju bi morala da oformi kako ne bi rizikovala da posle 12 godina na vlasti izgubi vođstvo.

Pregovori između konzervativne partije Merkelove, stranke Slobodnih demokrata (FDP) i Zelene partije okarakterisani su kao početni, ali pregovarači žele da u njima dođu do detalja o politici poreza i budžeta na njihovom prvom zajedničkom sastanku, prenosi Rojters.

Kombinacija tri stranke nazvana je koalicijom "Jamajka" jer se tri boje partija koje bi trebalo da oforme koaliciju - crna, žuta i zelena - poklapaju sa bojama zastave Jamajke.

"Moramo da učinimo sve što je u našoj moći da budemo uspešni u ovoj konstelaciji koju imamo. Moramo da obezbedimo stabilnu vladu za državu. Imamo velike diskusije koje se vode u Evropi. Politička situacija u inostranstvu je postala komplikovana. Tako da nam je potrebna stabilna vlada", rekao je šef poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Voker Kauder.

Pregovori o formiranju nove nemačke koalicione vlade su počeli u sredu, a Merkelova se u njih uključila danas.

Kako je izjavio generalni sekretar FDP Nikola Ber, prvi sastanak između nemačkih liberala (FDP) i Zelenih o formiranju koalicije na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel bio je usredsređen na iznalaženje zajedničkih tačaka sporazuma o budućoj koalicionoj vladi.

"Sastanak je bio obeležen uzajamnim poštovanjem", rekao je Ber posle početka razgovora.

Prema njegovim rečima, takođe je jasno da postoji dug put do rešavanja nekoliko pitanja, ali atmosfera je fokusirana na pronalaženje mogućnosti saradnje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи