Razgovori Brisela i Londona o Bregzitu još u ćorsokaku

Lideri zemalja Evropske unije na Samitu u Briselu saopštili su da razgovori o budućim odnosima Unije i Velike Britanije ne mogu da počnu jer još nema napretka u pregovrima o uslovima izlaska te zemlje iz Unije. Očekuje se da se evropski lideri dogovore o konkretnom programu za reformu Unije u sledeće dve godine.

Skoro pola godine od kad su počeli, pregovori o uslovima razvoda Velike Britanije i EU, još uvek su u ćorsokaku. Glavne tačke sporenja su prava građana i granica sa Irskom i račun koji Britanija treba da plati na izlasku. London odbija da se izjasni da li će platiti obaveze preuzete pre odluke o Bregzitu. Uoči samita Tereza Mej poslala je pomirljivu poruku da će svi građani EU moći da ostanu u Velikoj Britaniji.

"Potrebno je hitno postići sporazum o pravima građana, ali na ovom samitu govorićemo i o našoj budućoj saradnji u odbrani, bezbednosti i borbi protiv terorizma", ističe britanska premijerka Tereza Mej.

Razgovore o budućim ekonomskim odnosima Evropljani će prihvatiti možda tek na skupu u decembru, ako do tada budu jasni uslovi izlaska.

Bregzit bi mogao da pokaže da su pregovorio izlasku jedne zemlje iz EU možda još kompleksniji i teži nego pregovori o pristupanju. Problem je što su oročeni na dve godine. Ako do marta 2019. ne bude dogovora, odnosi EU i Velike Britanije mogli bi da se nađu na potpuno nepozatoj teritoriji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk želi razgovor o Evropi posle Bregzita i od EU lidera očekuje dogovor o programu reformi Unije u sledeće dve godine, nakon predloga koji su nedavno izneli predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i francuski predsednik Emanuel Makron.

"Podržavam predlog Donalda Tuska da formulišemo reformsku agendu EU lidera na osnovu inicijativa koje smo podneli i da pokrenemo naš zajednički evropski projekat", napominje Makron.

Tuskov predlog predviđa da EU lideri preseku Gordijev čvor osetljivih reformi evrozone i migracije kao i seriju tematskih samita od kojih će jedan u maju u Sofiji biti posvećen Zapadnom Balkanu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи