Iračke vlasti naredile hapšenje kurdskog vicepremijera

Vrhovni pravosudni savet Iraka izdao je nalog za hapšenje potpredsednika regionalne vlade Kurdistana Kosrata Rasula zbog toga što je navodno nazvao "okupacionim snagama" iračke trupe koje su preuzele kontrolu nad gradom Kirkukom.

I neimenovani zvaničnik iračkog Ministarstva za naftu je za Rojters izjavio da Irak neće moći da pre nedelje digne proizvodnju nafte na prošlonedeljni nivo zato što je nestala oprema sa dva naftna polja kod Kirkuka, optuživši za to kurdske vlasti.

Kurdske snage vratile su se juče na položaje koje su držali u junu 2014, pre nego što je Islamska država izvršila invaziju na severni i zapadni deo Iraka, izjavio je za Rojters neimenovani komandant iračke vojske.

Navodi se da su se kurdske snage vratile na tu liniju nakon predaje u utorak pozicija u pokrajini Nineveh, iako su tokom trogodišnjeg rata s Islamskom državom teritoriju koju su kontrolisale.

Iračke snage preuzele su kontrolu nad pokrajinom Nineveh kod Mosula na severu Iraka, koju su do sada držale kurdske snage, saopštila je prethodno iračka vojska.

Rojters prenosi da su iz tog područja pre dolaska iračkih snaga u utorak evakuisani borci kurdskih pešmergi, koji su Nineveh osvajali u protekle tri godine, u okviru rata koji su vodili s Islamskom državom.

Iračka vojska je saopštila da je od pešmergi preuzela kontrolu i nad mosulskom branom koja se nalazi severozapadno od tog grada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво