Iračka vojska ušla u Kirkuk

Tri nedelje nakon referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, iračke snage ušle su u strateški grad Kirkuk, nateravši kurdske borce na povlačenje. U međuvremenu, Jezidi su preuzeli kontrolu nad Sindžarom posle odlaska Kurda.

Pošto je iračka vojska zauzela naftom bogatu oblast oko Kirkuka, kao i jedan aerodrom, na hiljade ljudi napustilo je Kirkuk i krenulo ka kurdskim gradovima Erbilu i Sulejmaniji.

Prema podacima iračke vojske, vladine snage su gotovo bez borbi osvojile aerodrom u Kirkuku, dva velika naftna polja, jedno gasno postrojenje, jednu nuklearku i veliko područje oko milionskog grada.

Takođe, kako javljaju agencije, zauzeta je i zgrada regionalne vlade.

Grad Kirkuk i bogata naftna nalazišta u okolini od 2014. godine su bila pod kontrolom kurdskih boraca Pešmergi.

To područje Kurdi su osvojili nakon što se iračka vojska povukla pred Islamskom državom.

Međutim, pravo na Kirkuk polažu i Kurdi i iračka centralna vlada.

Sjedinjene Države pozvale su centralnu vladu u Bagdadu i kurdske vlasti da pregovorima reše nesuglasice, prenosi AP.

Pentagon je saopštio da sukobi u Kirkuku ometaju američki cilj, a to je uništenje Islamske države, te da iračke bezbednosne snage i kurdske Pešmerge ne treba da se "bore jedni protiv drugih".

U međuvremenu, grupa Jezida u Iraku, udružena sa iračkim Snagama narodne mobilizacije predvođene šiitima, preuzela je danas punu kontrolu nad Sindžarom, gradom Jezida na severozapadu zemlje, javlja Rojters pozivajući se na stanovništvo.

Jezidi su pripadnici etničke manjine u Iraku koja govori kurdski jezik. Oni čine većinsko stanovništvo u graničnom području Iraka i Sirije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 17. okt 2017, 12:23)
anonymous [neregistrovani]

poslusajte

Koga zanimaju Kurdi, Amerikance?Ne, njih zanima nafta i komanda nad izvorima!Kurdi su ovde samo sredstvo za svoj cilj!Am.instruktori su i kod Iracana i kod Kurda,
dakle, sta nije jasno?

(utorak, 17. okt 2017, 10:53)
anonymous [neregistrovani]

kurdsko pitanje

Pa sad ovi pametni, amerofili, nek' nam objasne: kako to Slovenci sa sve dva miliona dusa mogu da imaju svoju drzavu, a Kurdi sa desetinama miliona dusa ne mogu? Kako to da veca prava imaju, recimo, Slovenci ili oni koji priglise nasu teritoriju na jugu, od Kurda? Gde je tu logika?

(utorak, 17. okt 2017, 09:32)
anonymous [neregistrovani]

Јао, амерофили

Ето како пролазе амерички савезници. Ко Курди. Искористили их американци да гину годинама ко топовско месо против ИД, а онда - ко вас шиша. Курди ослободили север Ирака, помажу у Сирији, а чим више није амерички интерес, окренуше им леђа.