"Ofelija" počinje da slabi, približava se Škotskoj

Centar oluje "Ofelija" približava se zapadu Škotske. Opasnost od poplava proglašena je duž cele zapadne obale Britanije, nakon što je uragan odneo tri ljudska života u Irskoj. Idući ka severu, "Ofelija" prelazi preko sve hladnije vode i postepeno gubi na snazi, ali je i dalje izuzetno razorna. Upozorenje na potencijalnu opasnost po život ostaje na snazi do utorka popodne.

"Ofelija" je pogodila Irsku i zapadnu obalu Velike Britanije, a mediji na oba ostrva porede je sa uraganom u kojem je pre tačno tri decenije poginulo 18 osoba.

"Ofelija" je Irsku pogodila smanjenom-olujom snagom, ali je odnela tri ljudska života. Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je saučešće porodicama žrtava i najavila pomoć susedima.

Vojska je raspoređena u priobalju o koje su udarali talasi visine do deset metara, a vetar na mahove duvao brzinom od 176 kilometara na čas. Oluja je oborila krov stadiona u Korku na jugu Irske.

Drumski i avio-saobraćaj je potpuno obustavljen. U Dablinu posebni autobusi kupe beskućnike sa ulica. Za njih je obezbeđeno nekoliko stotina kreveta.

Bez struje je više od 350.000 korisnika u Irskoj. U mraku je bio i parlament Severne Irske Stormont, kao i 16.000 tamošnjih korisnika. Bez električne energije je 4.000 domova u Velsu.

Škole u ovim oblastima nisu radile, a neće se otvarati ni u utorak.

Centar oluje približava se u zalivu Galovej na zapadu Škotske, ali je u međuvremenu izgubio na snazi. Olujni udari ne prelaze 130 kilometara na sat.

U Belfastu je nekoliko desetina osoba evakuisano zbog poplava.

Opasnost od poplava proglašena je duž cele zapadne obale Britanije, a naročito duž obala Kornvola i Devona gde talasi, iako visoki i do devet metara, za razliku od Irske, ne uspevaju da preliju parapete.

Do utorka popodne ostaje na snazi narandžasto upozorenje, koje znači potencijalnu opasnost po život.

Engleska oseća samo rep olujnog ciklona, koji joj je doneo topli vazduh, ali i pesak čak iz Sahare, kao i dim i otpad od požara u Španiji i Portugalu. Zato je nad Londonom danas sjalo crveno sunce, a nebo bilo žuto kao u naučnofantastičnom filmu.

Nekoliko aviona promenilo je kurs, a jedan je prinudno sleteo u Liverpul, zbog neprijatnog mirisa tog nesvakidašnjeg vazduha.

"Ofelija" će u utorak, do 14 časova po srednjeevropskom vremenu, napustiti britanske teritorijalne vode i nastaviti put ka severoistoku paralelno sa zapadnom obalom Skandinavije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво