Kurdi napuštaju odbrambene pozicije, civili beže iz Kirkuka

Kurdski vojnici poznati kao pešmerge beže sa pozicija ispred aerodroma u Kirkuku, dok civili beže iz tog grada u iračkom Kurdistanu, pred naletom iračke vojske.

Prema rečima zvaničnika Kurdistana, pokrenut je veliki napad iz više pravaca na grad Kirkuk, a na jugu tog grada ima dosta žrtava, javlja AP.

Stotine naoružanih Kurda ukopalo se u odbrambene pozicije kod aerodroma u Kirkuku, a prema poslednjim informacijama, povlače se.

Proizvodnja nafte i prirodnog gasa odvija se normalno u pokrajini Kirkuk u iračkom Kurdistanu, uprkos vojnoj operaciji Iraka, koja se trenutno odvija i za cilj ima da zauzme region, saopštilo je iračko Ministarstvo za naftu.

"Imamo dogovor sa nekim kurdskim liderima da se postrojenja za proizvodnju nafte i gasa ne mešaju u konflikt", rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

Iračka vlada preuzela je kontrolu "velikih područja'' u pokrajini Kirkuk u iračkom Kurdistanu, saopštila je državna televizija Iraka, a Regionalna vlada Kurdistana je navode demantovala.

Premijer Iraka Hajder el Abadi izdao je naređenje da se Kirkuk obezbedi uz saradnju naroda iz grada i Pešmerge, navodi se na iračkoj televiziji.

Televizija takođe navodi da u operaciji obezbeđivanja Kirkuka učestvuju i snage SAD, koje su "zauzele kurdske vojne pozicije i naftna polja".

Zvaničnik Regionalne vlade Kurdistana ranije je demantovao da su iračke snage prišle gradu ili zaposele neku teoriju. Neimenovani zvaničnik dodaje da su naftna polja i vazduhoplovna baza zapadno od Kirkuka i dalje pod kurdskom kontrolom, prenosi Rojters.

Pored toga, zvaničnik kaže da se najozbiljniji sukob dogodio južno od Kirkuka, gde je došlo do artiljerijske paljbe između pešmergi sa kurdske strane i šiistske paravojne vojske Narodna mobilizacija.

Zvaničnici Ministarstva odbrane SAD insistiraju da se iračke i kurdske snage suzdrže od dalje eskalacije sukoba, prenosi Rojters. Stejt department SAD saopštio je u nedelju da blisko motri razvoj situacije u Kirkuku i da su veoma zabrinuti oko navoda da je bilo sukoba.

"Pažljivo pratimo situaciju u Kirkuku i veoma smo zabrinuti zbog navoda o sukobima. Radimo sa svim stranama u Iraku kako bismo smanjili tenzije", navodi se u saopštenju.

Uprkos demantima Regionalne vlade Kurdistana, Bezbednosni savet te pokrajine saopštio je da su kurdske snage uništile najmanje pet "hamera" iračke vojske koja ih je napala bez razloga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво