Puđdamonovo pismo bez jasnog odgovora, Madrid mu daje novi rok do četvrtka

Katalonski lider poziva na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem. Ipak, Karles Puđdamon nije dao jasan odgovor o tome da li je proglasio nezavisnost Katalonije, javlja "Pais". Madrid poručuje Puđdamonu da mora do četvrtka da odgovori sa "da" ili "ne". Zamenica španskog premijera poziva katalonskog lidera da se vrati na put poštovanja zakona inače će Španija preuzeti kontrolu i direktno upravljati tim regionom.

U pismu na četiri stranice, katalonski lider je pozvao na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na kome bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum.

Puđdamon je u pismu naveo da bi dijalog između Španije i Katalonije trebalo da se odvija tokom naredna dva meseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije.

"Naša ponuda za dijalog je iskrena, uprkos svemu što se dogodilo", napisao je Puđdamon.

Oglasila se zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija koja je izjavila da će Španija preuzeti kontrolu i direktno upravljati Katalonijom ukoliko katalonski lider Puđdamon ne odbaci ideju o otcepljenju tog regiona od Španije do četvrtka u 10 sati ujutru.

"Gospodin Puđdamon još ima šansu da počne da rešava ovu situaciju, on mora da odgovori sa 'da' ili 'ne' o tome da li je proglasio deklaraciju o nezavisnosti", rekla je Saens de Santamarija, preneo je Rojters.

Ona je istakla da Puđdamon nije dao adekvatan odgovor u svom pismu na ono što je od njega tražila španska vlada i da mora do četvrtka da kaže da nije proglasio nezavisnost i vrati se na put poštovanja zakona Španije, prenele su agencije.

Saens de Santamarija je dodala da će u suprotonom Katalonija biti suočena sa aktiviranjem Člana 155 Ustava, koji omogućava španskoj vladi da preuzme kontorolu nad tim regionom.

Zamenica španskog premijera takođe je rekla da odgovor španske vlade na situaciju u Kataloniji ima snažnu podršku španskog parlamenta.

Saens de Santamarija je dodala i da međusobni dijalog mora da se odvija u skladu sa zakonom, da poziv Puđdamona na dijalog nije kredibilan, već da je španski parlament mesto gde treba voditi dijalog.

Ranije je španski ministar pravosuđa Rafael Katala naveo da odgovor lidera Katalonije nije validan a španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis ističe da taj odgovor nije jasan.

Centralne španske vlasti dale su Puđdamonu rok da do danas precizno navede da li je proglasio nezavisnost ili ne, i odgovor bi morao da bude jasan i jednostavan – "da" ili "ne", što Puđdamon nije učinio, čime je otvorio put španskoj vladi da preuzme kontrolu nad Katalonijom i upravlja ovim regionom direktno, naveo je Rojters.

Puđdamon je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво