Iranci ljutito reagovali na Trampov govor

Na govor predsednika SAD Donalda Trampa koji je saopštio da SAD neće ponovo potpisati nuklearni sporazum sa Iranom, stanovnici te zemlje reagovali su ljutito.

Tramp je netačno iskoristio izraz "Arapski zaliv" umesto "Persijski zaliv", što je takođe izazvalo ljutite reakcije širom zemlje, prenosi AFP.

"Svi su znali da je Trampovo prijateljstvo na prodaju za najvišu sumu. Sada znamo da je takva i njegova geografija", napisao je na Tviteru ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif.

Uprkos pritiscima arapskih monarhija, većina međunarodnih institucija i dalje koristi termin "Persijski zaliv", a na mnogim američkim fotografijama i medaljama iz devedesetih godina, region se naziva "Persijski zaliv", navodi AFP.

"Tako sam bila ljuta. Ta osoba mrzi Iran do te mere, da iako ne podržavamo ideje režima, ispada da podržavamo i režim i Revolucionarnu gardu. Tramp je zabranio Irancima da ulaze u SAD. Kako može da kaže da je na našoj strani?", rekla je Lajla, zanatlija iz Teherana, za AFP.

Radnik finansijske firme u Teheranu, Bahram Siavoši, rekao je da će stajati uz Gardu do kraja i da nema te Garde Iran bi bio kao Sirija ili Jemen.

Tramp je u petak odbio da potvrdi da Iran postupa u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine i upozorio da bi mogao da ga ukine.

Tramp je ocenio da se Iran ne drži duha sporazuma o nuklearnom naoružanju i najavio novu strategiju prema toj zemlji.

"Objavljujem da ne možemo i nećemo dati tu potvrdu", poručio je Tramp.

Tramp je rekao da će SAD uskratiti put Irana ka razvoju nuklearnog oružja, preneo je AP.

Obraćajući se u Beloj Kući, Tramp je najavio da će njegova administracija pokušati da se suprotstavi "destabilizujućim aktivnostima" te zemlje i da će uvesti dodatne sankcije Iranu kako bi zaustavila, kako tvrdi, to što oni finansiraju teroriste.

Najavio je oštrije nove sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Američki predsednik ponovio je da je sporazum sa Iranom "jedan od najgorih" u američkoj istoriji, prenosi AFP.

Tramp je dao Kongresu SAD 60 dana da odluči da li će ponovo uvesti ekonomske sankcije Teheranu, koje su ukinute prema sporazumu.

Rojters navodi da bi to povećalo napetosti sa Iranom i dovelo do sukoba Vašingtona sa drugim potpisnicama sporazuma kao što su Velika Britanija, Nemačka, Rusija, Kina i EU.

"Ukoliko nismo u stanju da dođemo do rešenja sarađujući sa Kongresom i našim saveznicima, onda će sporazum biti ukinut", upozorio je Tramp.

U tom sporazumu sa šest svetskih sila, postignutom 2015, Iran se složio da će zaustaviti svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Američki kongres zahteva od predsednika SAD da na svakih 90 dana potvrdi da se Iran pridržava svog dela sporazuma i on je do sada to učinio dva puta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво