Rijad pozdravlja novu politiku SAD prema Iranu

Saudijska Arabija pozdravila je novu američku politiku prema Iranu i istakla da je ukidanje sankcija omogućilo Teheranu da razvije balistički raketni program i poveća podršku ekstremističkim grupama, izvestila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Saudijska Arabija je saopštila da je Iran iskoristio priliku za dodatne finansijske prihode kako bi podržao libanski šiitski pokret Hezbolah i hutsku grupu u Jemenu, preneo je Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp odbio je sinoć da potvrdi da Iran postupa u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine i upozorio da bi mogao da ga ukine.

Tramp je ocenio da se Iran ne drži duha sporazuma o nuklearnom naoružanju i najavio novu strategiju prema toj zemlji.

"Objavljujem da ne možemo i nećemo dati tu potvrdu", poručio je Tramp.

Tramp je rekao da će SAD uskratiti put Irana ka razvoju nuklearnog oružja, preneo je AP.

Obraćajući se u Beloj kući, Tramp je najavio da će njegova administracija pokušati da se suprotstavi "destabilizujućim aktivnostima" te zemlje i da će uvesti dodatne sankcije Iranu kako bi zaustavila, kako tvrdi, to što oni finansiraju teroriste.

Najavio je oštrije nove sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Američki predsednik ponovio je da je sporazum sa Iranom "jedan od najgorih" u američkoj istoriji, prenosi AFP.

Iako Tramp nije povukao SAD iz sporazuma, čiji je cilj da spreči da Iran razvije nuklearnu bombu, on je dao Kongresu SAD 60 dana da odluči da li će ponovo uvesti ekonomske sankcije Teheranu, koje su ukinute prema sporazumu.

Rojters navodi da bi to povećalo napetosti sa Iranom i dovelo do sukoba Vašingtona sa drugim potpisnicama sporazuma kao što su Velika Britanija, Nemačka, Rusija, Kina i EU.

"Ukoliko nismo u stanju da dođemo do rešenja sarađujući sa Kongresom i našim saveznicima, onda će sporazum biti ukinut", upozorio je Tramp.

U tom sporazumu sa šest svetskih sila, postignutom 2015, Iran se složio da će zaustaviti svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Američki kongres zahteva od predsednika SAD da na svakih 90 dana potvrdi da se Iran pridržava svog dela sporazuma i on je do sada to učinio dva puta.

broj komentara 0 pošalji komentar