Opservatorija: Svi sirijski borci ID napustili Raku

Svi sirijski borci Islamske države napustili su Raku, nekadašnji bastion džihadista na istoku zemlje, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava. Raku napušta i konvoj civila, koji se organizuje u cilju smanjenja ljudskih žrtava u tom gradu a na osnovu dogovora između koalicije predvođene SAD i Sirije.

Stranim džihadistima koji su se borili za Islamsku državu u Raki neće biti dozvoljeno da napuste taj grad zajedno sa sirijskim borcima ID, saopštila je koalicija koju predvode SAD.

"Stranim borcima nije dozvoljeno da napuste Raku", navodi se u saopštenju, prenosi AFP. 

Sirijski džihadisti napustili su Raku sa svojim porodicama uputivši se na nepoznata odredišta, navela je Opservatorija, oranizacija sa sedištem u Londonu, prenosi AFP.

Kako je prethodno preneo Rojters navode portparola koalicije koju predvode SAD u Siriji Rajana Dilona, u Raki se u poslednja 24 časa oko 100 boraca Islamske države predalo i "uklonjeno je iz grada".

"Još uvek očekujemo teške borbe u danima koji su pred nama i nećemo da određujemo vreme kada mislimo da će (Islamska država) biti u potpunosti poražena u Raki", navodi se u pismenom saopštenju pukovnika Dilona, prenosi Rojters.

Kako je agencija pre toga izvestila, milicija sirijskih Kurda (JPG) saopštila je danas da je teroristička organizacija Islamska država na ivici poraza u Raki i da bi taj grad konačno mogao da bude očišćen od džihadista danas ili sutra.

"Borba u Raki se nastavlja. Daeš (kako oni zovu ID) je na ivici kraja. Danas ili sutra grad bi mogao da bude oslobođen", rekao je portoparol JPG Nuri Mahmud u telefonskom razgovoru za britansku agenciju.

Konvoj civila napušta Raku

Grad Raku u Siriji napušta konvoj civila, koji se organizuje u cilju smanjenja ljudskih žrtava u tom gradu, poslednjem uporištu Islamske države, na osnovu dogovora između koalicije predvođene SAD i Sirije.

"Dogovor je osmišljen da maksimalno umanji broj civilnih žrtava i sa namerom da se neće prevoziti strani teroristi pripadnici Islamske države", saopštila je operativna grupa, prenosi Rojters.

U saopštenju operativne grupe navodi se da koalicija predvođena SAD ne podržava nikakav dogovor koji teroristima Islamske države dozvoljava da pobegnu iz Rake, a da ih ne sustigne pravda.

Za sada nema naznake da li će i kada biti prevezeni teroristi zaostali u tom gradu, u kome sada ima jako malo otpora od Islamske države.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара