Katalonija, crne liste i odgovor Madridu

Tri dana pre isteka roka koji je Kataloncima postavio španski premijer Marijano Rahoj, katalonski lideri spremaju odgovor Madridu, piše "Mundo". Karles Puđdamon pod pritiskom radikalnijih proindependističkih partija. Imena katalonskih policajaca na "crnim listama" u Kataloniji, piše "Pais".

Katalonski lideri će, kako stoje stvari, do ponedeljka pre podne obavestiti premijera Marijana Rahoja da li su, ili ne, proglasili nezavisnost tog regiona, čime će početi nova faza krize koja već danima potresa Španiju.

Šefovi najznačajnijih katalonskih partija, uključujući Karlesa Puđdamona i lidere CUP-a nezadovoljnih trenutnim "mekim" pristupom odvajanju od Španije, pokušavaju da sroče odgovor koji će, kako piše katalonski Mundo, biti predstavljen Rahoju u ponedeljak pre podne.

Tri dana pred istek Rahojevog ultimatuma, Puđdamon se nalazi između dve vatre, pošto pobornici radikalnijih mera traže da se ukine suspenzija na proglašenje nezavosnosti, dok "meka" struja zastupa stav da se budući status Katalonije mora definisati kroz pregovore sa Madridom.

Partija CUP je od Puđdamona već zatražila da "aktivira proglašenje nezavisnosti", pre nego što vlasti u Madridu posegnu za već famoznim Članom 155 španskog ustava, koji centralnoj vladi omogućava da preuzme kontrolu nad autonomnim regionom ukoliko taj region "ne ispunjava obaveze koje proističu iz Ustava i ostalih zakona, te ako deluje u suprotnosti sa interesima Španije".

Slično viđenje ishoda ima i stranka ERC, koja smatra da Puđdamon treba jasno da saopšti Madridu da je Katalonija "proglasila i potpisala" deklaraciju o nezavisnosti. Na stranu ERC-a stavile su se i organizacije koje su nedavno organizovale velike demonstracije u Barseloni, koje su pozvale katalonski parlament da ukine suspenziju na proglašenje nezavisnosti.

Kako pišu katalonske novine, među pristalicama nezavisnosti još vlada nedoumica da li je dokument koji je potpisao Puđdamon ima istinsku vrednost ili je deklaracija o nezavisnosti samo simboličan akt.

Suštinski, Puđdamon je pred ozbinim problemom, jer bi dokument, koji će u ponedeljak poslati Rahoju, mogao izazvati podele unutar grupe stranaka koje se zalažu za nezavisnost.

Predstavnik španske vlade u Kataloniji, Enrik Milo rekao je da u ovom trenutku "aktiviranje Člana 155 ustava traže samo partije koje najsnažnije podržavaju odvajanje od Španije", pošto od Puđdamona traže da aktivira odluku o proglašenju nezavisnosti.

"To niko drugi ne želi", rekao je Enrik Milo lokalnom radiju.

Istovremeno, predstavnici policijskih snaga koje se nalaze u Kataloniji upozorili su vlasti u Madridu da su se pojavile "crne liste" sa imenima katalonskih policajaca koji su se navodno stavili na stranu centralnih vlasti.

Katalonski policajci upozorili su na pritiske pristalica nezavisnosti ali i ozbiljne probleme koji su nastali posle referenduma 1. oktobra.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво