Lavrov Tilersonu: Nedopustivo skidanje ruskih zastava

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu da su nedopustive akcije američkih vlasti, koje su naložile da se skinu ruske zastave sa zgrade Generalnog konzulata Rusije u San Francisku i Trgovinskog predstavništva u Vašingtonu.

"Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa Tilersonom potvrdio politiku Moskve koja priprema sudsku tužbu sa ciljem vraćanja 'nezakonito otete ruske imovine'", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Naglasio je da je to što rade američki činovnici u direktnoj suprotnosti sa izjavama Vašingtona o želji za normalizacijom odnosa koji, ocenio je, nikad nisu bili gori, preneo je Sputnjik.

Lavrov je sa Tilersonom razgovarao i o situaciji u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

"Razgovarano je o rezoluciji SB UN iz 2015. godine o zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu za iranski nuklearni program. Lavrov je skrenuo pažnju da Teheran poštuje sve svoje obaveze iz dogovora i naglasio je da i drugi koautori dogovora treba da ga poštuju", navodi se u saopštenju.

Dvojica zvaničnika su razgovarali i o zonama deeskalcije u Siriji.

Lavrov je ranije danas izjavio da je Tilerson potvrdio da je borba protiv Islamske države jedini cilj Vašingtona u Siriji.

Ambasada Rusije u Vašingtonu ranije je saopštila da su predstavnici SAD skinuli zastave sa objekata zatvorenog konzulata Rusije u San Francusku, na šta su ruske diplomate protestovale.

Američke vlasti su 31. avgusta zatražile od Rusije da prekine diplomatske aktivnosti u zgradi Generalnog konzulata u San Francisku, kao i u zgradama Trgovinskog predstavništva u Vašingtonu i odeljenju Trgovinskog predstavništva u Njujorku. Ruske diplomate ispunile su taj zahtev do 2. septembra.

Moskva je akcije Vašington nazvala "nasilnim zauzimanjem" ruske diplomatske imovine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 13. okt 2017, 12:27)
anonymous [neregistrovani]

Gospodo Rusi

Veoma cenim politicki profesionalizam, urodjenu ljubav prema istini i pravdi koje gospodin Lavrov uz mnostvo drugih kvaliteta poseduje, sto ga cini izuzetno korektnim i vrhunskim politicarem u celom svetu, stavljajuci ga u malu grupu vodecih ljudi sveta koji su zaista zavredili poznju i postovanje.I vise mi je nego dobro poznato da Ruska Federacija ima adekvatan odgovor na svaku Americku pravokaciju, uvredu ili bilo koji izazov, ali nikako ne mogu da razumem zasto ne primenjuje ta sredstva i sisteme koji su im svakog trenutka dostupni i na raspolaganju radi sprecavanja daljnih neugodnosti koje im SAD-e nameravaju prirediti.Napominjem da ovog trenutka ne mislim na nekakva vojna sredstva , oruzje, silu i sl.Mislim o iskljucivo miroljubivom ali efikasnom leku za Americku brutalnost i bez osecajnost kako prema njima tako i drugom ogromnom broju zemalja na planeti