Maćerevič: Mislio sam da Rusi umeju bolje da broje vojnike NATO-a

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič kategorično je odbacio optužbe iz Rusije da su SAD u tišini rasporedile celu borbenu diviziju u Poljskoj, na granici s Rusijom, i naveo da je mislio da Rusi umeju bolje da broje vojne snage NATO-a.

"Treba reći da ta izjava baš nije ozbiljna, dovodi javno mnjenje u zabludu. Zaista sam mislio da u Ministarstvu odbrane Rusije umeju bolje da broje vojnike razmeštene na istočnom krilu NATO-a. Zaista, nije to divizija ni na koji način, a ako pogledamo rusku vojsku razmeštenu na granicama s istočnim krilom NATO-a, ona je daleko prevazišla više divizija", rekao je Maćerevič poljskoj agenciji PAP.

Maćerevič, koji je u poseti Londonu, rekao je da je bataljon daleko manja jedinica od divizije i da borbeni bataljoni NATO-a na njegovom istočnom krilu, u baltičkim republikama i Poljskoj, imaju čisto defanzivni, odbrambeni karakter.

"Poljska, baltičke zemlje i Rumunija, istočno krilo NATO-a, imaju pravo na odbranu i dejstva koja će zastrašivati i braniti od agresivne aktivnosti Rusije i nikakve laži to neće promeniti", naveo je Maćerevič.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski, koji zajedno s Maćerevičem boravi u Londonu, naglasio je da upravo takve izjave i aktivnosti Rusije navode Poljake da razmotre da li bi zaista tražili od saveznika da razmeste diviziju ili čak dve u toj zemlji.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov optužio je SAD da krše dogovore između NATO-a i Rusije, navodeći da je Druga američka oklopna brigada koja treba da zameni Treću američku oklopnu brigadu, diskretno došla u Poljsku i razmestila svoja oklopna vozila, a da je vojna oprema Treće oklopne brigade ostala u Poljskoj i u baltičkim zemljama.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво