Španija slavi nacionalni dan uprkos katalonskoj krizi

Hiljade Katalonaca koji žele da njihov region ostane u Španiji, obeležilo je Nacionalni dan Španije marširajući kroz centar Barselone.

Učesnici marša nosili su španske i katalonske zastave, uzvikivali "Ja sam Španac" i "Živela Španija", a mnogi od njih su svoja lica obojili u crveno i žuto, što su boje i španske i katalonske zastave, prenosi AP.

Dok su prolazili pored pripadnika regionalne policije, učesnici marša vikali su "ua".

Slogan marša bio je "Katalonija da, Španija takođe", što bi trebalo da znači, prema tumačenju AP-a, podršku nezavisnosti Katalonije ali u okviru Španije.

Za to vreme, u Madridu se održavala vojna parada kojoj su prisustvovali kralj Filip šesti, kao i brojni političari.

Posetioci parade nosili su španske zastave na aveniji Paseo de la Kasteljana, gde se parada održavala.

Iako su svi regionalni lideri bili pozvani da prisustvuju paradi, prvi put posle mnogo godina iz baskijskog i katalonskog regiona se niko nije pojavio, dok su mnoge gradske skupštine u Kataloniji odlučile da bojkotuju praznik.

Španija čeka odgovor katalonskog lidera, koji ima rok do ponedeljka da se izjasni da li je ili nije proglasio nezavisnost.

Ukoliko kaže da jeste, Španija bi mogla da aktivira član 155 Ustava Španije koji predviđa ukidanja katalonske autonomije i preuzimanje kontrole od strane španske vlade.

Nacionalni dan Španije obeležava se u čast dolaska Kristofera Kolumba u Španiju, a takođe se slavi i kao Dan španskih oružanih snaga.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 12. okt 2017, 14:43)
Воронцов [neregistrovani]

Каталонија као део Краљевства Арагон учествовала је у стварању Шпаније

Сад би неки потомци оних који су стварали ту државу хтели да је руше. То је политика веома слична средњовековним феуалцима када они игноришу централну власт и осамостале се. Тако су разједињени и ослабљени лако постајали плен освајача. Они који су се уједињавали створили су моћне државе. Тако је у једно време и Шпанија била моћна држава и управо је у то време и Колумбо запловио према америчком копну.